2012-05-21
一路幾年都有幫襯呢間粉麵檔, 因為銅鑼灣入面要找一間較有得色又價錢相宜的粉麵檔真的不易。最吸引我當然是那個黑到飛起既腩汁, 其他評論都講左好多。不過近來去食, 已感覺質素大不如前, 店主可能冇錢交水費, "腩汁湯"現在已濃得不像湯, 用一個"腩汁醬"來形容比較適合。吃除了口乾,就是好咸既感覺, 不知其他食客有冇同感。 粉底亦都比較少, 今日食河粉, "鞋", "碎" 已經可以總括晒。 但今次想寫既, 又唔係講佢食物質素差左喎....是咁的, 今日好大雨, 我去完SOGO買左兩個枕頭, 諗住快靚正食榮記啦, 不用等位, 我坐係入門口右邊第一張枱,最近門口既位置。由於出面好大雨, 我聽到店員不斷叫人要用膠袋入好把遮先可以坐低。咦!我冇入起把遮呢, 但我以為我坐最近門口,本身個地有少少濕, 咁店員又冇理我,我就只係放左把遮係地下。到我走去收銀比錢, 後面傳來一斷說話: X 你老X, D人咁X冇公德心既, 把遮又唔X入起佢,攪到個地下濕X晒我望下邊位人兄X我, 原來係較肥的那位男店員 (有3個男店員,其中兩個男人我估係兩兄弟(一肥一瘦),另外一個金毛。我望過去,佢就冇再出聲以下係我個人感受:
但今次想寫既, 又唔係講佢食物質素差左喎....
以下係我個人感受:
離晒譜,我係客人幫襯佢食野,佢黎小我?? 我認我冇跟佢既"指示",但實情係我整濕左門口一細忽地下only, 用不著黎問候我娘親呀, 我知你榮記出名,多人食, 正評多,但唔代表你惡晒仲要用粗口黎鬧人囉。尤其係而家資訊咁發達,我上網黎寫衰佢,毫無難度。雖然銅鑼灣平靚正既選擇唔多,但如果要比人用粗口鬧既, 我諗去食其他野都仲可以,事實上我深感佢呢幾年食物既質素差左好多,今日咁比佢小,我諗唔到原因點解仲要幫襯佢,佢隔離個間雖然冇咁好食又貴d,但至少人地d態度都冇咁差
希望食客睇完我呢個post, 唔好罷吃佢住, 我講既你可以唔駛信, 自己試一次先,睇下質素如何(不過你睇下有冇運比個位男店員小喎)
最後一句,我幫襯左幾年,聽日開始,唔會再去。
全篇完