某天經過灣仔駱克道,見到「華香雞」大招牌,令我定左幾秒格,回想起那些年…..今天再重逢,二話不說衝入去吃晚飯。店舖面積不大,看似翻用上手的裝修,廚房就在入口處的左邊,座位大慨十多個左右,地方乾乾淨淨,食個快飯地方。鴛鴦雞$108 (半隻)半隻雞也可以雙拼,抵讚!我哋揀左兩款招牌鷄 「華香雞、烏龍茶香雞」先試烏龍茶香雞,雞肉上色均勻,油光亮亮的,未入口已聞到陣陣的煙氛香,就連鷄皮也一同放入口,鷄皮爽口不膩;鷄肉彈牙肉嫩,茶香吾系好出,味道如煙氛豉油雞,好耐冇食過咁有質素的鷄肉,真心出色。「華香雞」正是白切鷄,亮點是鷄皮下的啫喱,鷄肉浸成剛熟,不多不少,滑嫩飽滿、油潤,加上大量薑蓉,令鷄肉生色不少順帶一提,薑蓉超香,用嚟撈飯一流。黃薑飯 $18吾會好似鷄油飯咁入口油淋淋,飯粒分明;黃薑香而不辣,必食!雞湯米 $25大大碗好抵食是日老火湯 $15青紅蘿蔔霸皇花排骨湯兩碗份量,最緊要夠熱、湯味足,冇味精,真係要飲多碗。豆豉鯪魚煮白菜 $65店員將成個窩仔放上枱時仲係熱騰騰,香噴噴,好吸引,豆豉鯪魚成碗咁多,魚油和豆豉滲入每條白菜仔中,增添了更多咸香,而且份量超多,兩三個人share 更好。

今天再重逢,二話不說衝入去吃晚飯。

鴛鴦雞$108 (半隻)

半隻雞也可以雙拼,抵讚!
我哋揀左兩款招牌鷄 「華香雞、烏龍茶香雞」

「華香雞」

黃薑飯 $18

吾會好似鷄油飯咁入口油淋淋,飯粒分明;
黃薑香而不辣,必食!

雞湯米 $25

大大碗好抵食

是日老火湯 $15

青紅蘿蔔霸皇花排骨湯
兩碗份量,最緊要夠熱、湯味足,冇味精,
真係要飲多碗。

豆豉鯪魚煮白菜 $65