2021-04-06
還記得上次幫襯《牛惣居酎屋》已經是年多前的事了, 當時還未有疫情, 可以大啖大啖地暢飲各款清酒、米酒。年多後的今日, 疫情稍為緩和, 亦可以和朋友再來輕鬆一下。這家居酒屋最出名就是用牛內臟泡製而成的串燒, 以及各款酒品。今日是了這一款自家釀製的咖啡燒酌, 喺燒酒之中加入咗咖啡豆, 散發出濃濃嘅咖啡香氣,甘而不苦, 既有酒香, 同時亦品嚐到咖啡的濃香, 令人意想不到。這家居酒屋嘅刺身亦同樣新鮮, 牡丹蝦大大隻, 蝦肉爽身兼鮮甜到十足 , 蝦頭嘅蝦膏亦同樣甘甜, 令人回味。另外三文魚腩刺身亦非常肥美,帶子刺身爽甜鮮味, 刺身嘅質素相當不錯。秋葵豚肉卷,簿簿嘅豚肉佈滿油脂, 包裹住相當健康嘅秋葵, 我個人最喜歡吃秋葵,喜歡它裏面黏黏的感覺, 豚肉嘅甘香配合埋秋葵, 可以解除油脂嘅肥膩, 健康又美味。雞軟骨串爽脆十足,又有咬口, 又有雞油嘅香氣 ,佐酒一流。豬大腸食得多, 估唔到平時少吃的牛大腸亦同樣美味, 比起豬大腸, 牛大腸的羶味比較少。 一入口, 驚喜十足, 外面香脆, 咬落爆發出無窮的油脂, 非常之甘香。日本帆立貝採用新鮮嘅帆立貝, 除咗大隻之餘, 亦都鮮味十足。 帶子裙邊帶點煙韌,
年多後的今日, 疫情稍為緩和, 亦可以和朋友再來輕鬆一下。
雞軟骨串爽脆十足,又有咬口, 又有雞油嘅香氣 ,佐酒一流。
日本帆立貝採用新鮮嘅帆立貝, 除咗大隻之餘, 亦都鮮味十足。 帶子裙邊帶點煙韌, 帶子肉厚實, 輕輕加一點海鹽和青檸調味, 就最能夠品嚐到那份海水的鮮甜。
之後店主推介的橫膈肌set, 有齊四款口味, 牛味香濃, 各具特色。 我最喜歡蒜香橫隔肌串, 喺蒜蓉嘅上面仲加入咗細蔥, 香氣十足。
另外嘅黑燒橫膈肌上面加入咗黑芝麻醬, 想不到黑芝麻香和牛竟然是那麼匹配。
最後來一個咸牛肉燒飯團, 飯糰入麵包裹住鹹香十足的鹹牛肉碎, 飯糰烤得香脆金黃, 咬落卜卜聲, 比起飯焦更好吃。
希望疫情緩和之後可以再和朋友暢快地品嚐燒酒以及串燒。
願香港平安。