2021-09-02
新店「素年」早喺深水埗已經打穩陣㗎,今日版圖擴散至黃埔,一於去朝聖一下。它以新派純素為題材,成功地吸引了一班年輕消費群 ,十分成功。完全擺脫了舊有的素食觀念,食材配搭相當創新,有意思 I like it 「照燒椰菜花扒伴紫薯蓉」$138完全估唔到可以將整個椰菜花直接煎香,只以少許鹽調味,椰菜花熟透,口感爽脆,自家調配照燒汁令整體更添咸香。墊底還有色彩豐富的脆玉瓜、茄子等也軟淋多汁、緊隨着還有甜糯嘅紫薯泥,我超鍾意!整道菜感覺非常特別,無論用料、配搭、煮法也令我覺得好有新鮮感,當然味道亦同樣超出預期。「茄子鷹嘴豆泥 」$78之前食過鷹嘴豆麗通常用來蘸麵包食。這道菜絕對有突破,雖然我食唔到個炸波波係啲乜嘢,味道有啲米香,但又講唔出係乜嘢,波波又薄又脆,呢道菜個名有茄子但個波波又好似唔關茄子事,真係一個「迷」雖然個波同鷹嘴豆唔係好夾,但就係好特別。鷹嘴豆泥順滑如絲,滲出少許油份,同時也吃到原粒煮到軟淋鷹嘴豆,令人有雙重口感。「髒髒咖啡」配餐$28熱espresso 和凍鮮奶組合。依杯Dirty 打咭好正,咖啡較重nutty 豆香,不太偏酸,抵飲又啱我口味 。「蘋果山桂茶 」$48以天然果糖代
「照燒椰菜花扒伴紫薯蓉」$138
「茄子鷹嘴豆泥 」$78
之前食過鷹嘴豆麗通常用來蘸麵包食。
雖然個波同鷹嘴豆唔係好夾,但就係好特別。
「髒髒咖啡」配餐$28
熱espresso 和凍鮮奶組合。
「蘋果山桂茶 」$48
以天然果糖代替精製糖,加分。
壼內除了有蘋果、山桂外,還有玖瑰花、甜菊葉等,味道清新、淡淡花香和果香,令人喝下去覺得好舒服。
食物和服務也超高分 。