2018-08-07
今日同朋友黎到位於旺角既四季文昌打邊爐,環境一流,座位寬闊,有大量卡位,坐得舒適。原味椰子文昌雞鍋(半隻)先將椰子水煮沸,加入海南文昌雞,以慢火煮7分鐘就可以開餐。一開蓋就傳黎陣陣椰子清香,第一時間當然要試左個湯先!椰子味香濃,清甜可口,好好飲。雞湯通常會比較油膩,但可能係因為文昌雞既緣故,油份唔算重,肉質嫩滑口感佳,兼有椰子既清香。不得不提既係佢秘制醬汁!最左邊既醬汁好適合蘸牛肉,中間個個似南雞醬,酸酸辣辣。而我最愛最右邊既豉油,加入青檸,青金桔同辣椒後,味道偏酸帶微辣,超級開胃,令雞件味道提升至更高既層次。竹笙墨魚卷,好有創意既配搭。竹笙爽口,包裹住彈牙既墨魚滑,墨魚味香濃。紫菜響鈴上枱時熱辣辣,口感脆卜卜,油份唔會好重。記得要趁熱食,放涼左就冇咁好食。就咁啪落口食都得,好似食緊零食咁。四季牛肉拼盤包括手切安格斯牛頸脊、A4和牛肉眼、黑安格斯牛小排、牛舌粒、牛舌長切、牛柳粒,牛魔王必點。牛味擺設好有心思,而且色澤都幾靚,牛味十足。一個拼盤可以一次過試曬咁多款牛,好滿足。非常精緻既日本直送野菜籃,如果有埋娃娃菜就完美。 推薦👍🏻臘味芋頭煲仔飯,我真係好耐未試過咁有質素既煲仔飯,一打開
原味椰子文昌雞鍋(半隻)
非常精緻既日本直送野菜籃,如果有埋娃娃菜就完美。
推薦👍🏻臘味芋頭煲仔飯,我真係好耐未試過咁有質素既煲仔飯,一打開蓋香氣撲鼻,每一口都係幸福既感覺😋打邊爐X臘味芋頭煲仔飯,呢配搭好新鮮。臘味惹味兼份量慷慨,米飯粒粒分明,夠油潤,煲仔飯有焦香。我會用完美黎形容呢個煲仔飯😍
海南西瓜汁,原個西瓜盛載住新鮮香甜既西瓜汁,西瓜蓋仲有果肉,好滿足。
椰青沙冰,有啲似珍多冰,凍冰冰,消暑解渴。
超級滿足既一餐😋😋😋😋😋