2024-04-20
「La Paloma」是我覺得全港最有氣氛最美味的西班牙餐廳,已經第二次回訪,餐廳環境播放住西班牙音樂,感覺令人放鬆,最喜歡看着現場的切的伊比利亞黑毛豬火腿,另外更有型格酒吧,讓喜歡飲酒嘅朋友更治癒,當然美食是最重要嘅環節,最近佢哋仲推出一個非常抵食嘅Sexy Chef 二人套餐,裏面有齊晒餐廳的招牌菜式👍🏻👍🏻🌟Sexy Chef $ 458/PP🐷▪️Iberico Ham伊比利亞黑毛豬火腿配鮮茄脆包風乾伊比利亞火腿,見著廚師即埸現切好治瘉,火腿入口油潤,充滿咸香,好高質素嘅火腿,配上鮮茄脆包,非常美味🐠▪️Smoked Salmon 煙燻三文魚空氣脆包非常得意的前菜,煙燻三文魚再鋪上三文魚籽夠鮮味,空氣包好香脆包住忌廉芝士,整個組合非常美味🐮▪️Beef Tartar牛肉他他配炸薯絲這裏的牛肉他他味道非常香濃,牛肉配上西班牙香料、特調的蛋黃醬和香蔥,令牛肉好入味,口感好有咬口,好美味🐙▪️Octopus鮮嫩八爪魚八爪魚切食大大粒好有咬口,配上煙燻紅椒粉、橄欖油和秘製蛋黃醬,好惹味,底部放上焗得軟晄既薯粒,吸收咗八爪魚嘅醬汁味道,好味道🍔▪️Spanish Beef MiniBurger西班
🌟Sexy Chef $ 458/PP
🐷▪️Iberico Ham伊比利亞黑毛豬火腿配鮮茄脆包
🐠▪️Smoked Salmon 煙燻三文魚空氣脆包
🐮▪️Beef Tartar牛肉他他配炸薯絲
🐙▪️Octopus鮮嫩八爪魚
🍔▪️Spanish Beef MiniBurger西班牙牛肉迷你漢堡
牛肉漢堡配上蕃茄、生菜及辣椒蛋黃醬,小小漢堡好可愛,麵包用牛油煎香,香脆鬆軟,漢堡扒肉質Juicy充滿牛香
🇪🇸▪️Seafood paella西班牙傳統海鮮飯
當然唔少得佢哋嘅招牌菜西班牙海鮮飯,飯粒充份吸收了龍蝦湯的味道,粒粒分明帶有彈性,邊位更帶有鍋巴的香脆感,味道香濃,鮮味十足,海鮮的配料包括了大蝦、青口、大蜆和魷魚非常豊富又新鮮
🫔▪️Churros傳統西班牙炸脆條
最喜愛食Churros,炸得香脆沾滿砂糖,配上濃調嘅朱古力醬,簡直就是最佳拍檔,這裏嘅特色是配雲呢拿雪糕,好幸福既一個甜品
🍷▪️VENTA LAS VACAS $ 98 glass
Medium body, smooth & black fruits
食西班牙菜我最喜歡就係配紅酒,我和有人點了兩杯這個入口充滿果味,口感醇厚的紅酒