2013-01-02
可以令我的起心肝寫食評的,一係好好,一係好差,而今次,好無奈係後者。同女朋友等睇九點半,仲有D時間想食甜品,特意行到厚福街,成日經過見到門面好靚,今日又唔算多人,就鎖定這一間。先講個帶位,身材不高,細眼,啡頭的男仔,一行埋就同佢講兩位,佢就話等等,又唔派飛,行來行去都唔知做咩,佢果時又唔係話有其他工作咁,等左成兩分鐘,女朋友頂唔順同佢講多次兩位,佢仍然話等,但果頭就同另外已拿了飛,等緊位的女仔客傾計,笑哂口咁,我唯有再同佢講兩位要拿飛呀,佢先行返過來,果時我先發現原來佢識一種秘技,就係傳說中的「變臉」,剛剛同D女仔客傾計的笑臉,半秒就變左黑色,果然臥虎藏龍。等左20分鐘左右有位,之前已選擇好食咩,所以一坐下,就搵另一位貌似農夫阿陸永的男侍應落單,佢無咩表情都算,我想食個朱古力芭菲,女朋友要左個紫葡之戀,佢咩都無講轉頭就走,我就在就轉身一刻即時叫停,因為芭菲就話可以選擇雪糕同乳酪,佢都無問我,唔通繼剛剛變臉大師後,又有另一位識未卜先知的高人????「唔該,係咪有得選擇雪糕定乳酪?」換來的,係「今日個雪糕機壞左喎」,佢仍然係無表情......喂,你代表公司,雖然你係樓面,壞機唔關你事,但D
等左20分鐘左右有位,之前已選擇好食咩,所以一坐下,就搵另一位貌似農夫阿陸永的男侍應落單,佢無咩表情都算,我想食個朱古力芭菲,女朋友要左個紫葡之戀,佢咩都無講轉頭就走,我就在就轉身一刻即時叫停,因為芭菲就話可以選擇雪糕同乳酪,佢都無問我,唔通繼剛剛變臉大師後,又有另一位識未卜先知的高人????「唔該,係咪有得選擇雪糕定乳酪?」換來的,係「今日個雪糕機壞左喎」,佢仍然係無表情......喂,你代表公司,雖然你係樓面,壞機唔關你事,但D態度可以好D呀,仲要我唔問你唔講,如果我們本身唔食乳酪咁點先?????
好啦,講返食物,朱古力芭菲無咩特別,問心個樣係靚,但乳酪味道一般,而且同其他人的意見一樣,當你食到中間的脆脆米時,已經無咩乳酪,結果係硬到無朋友,食唔落。紫葡之戀賣相的確係靚,芋頭雪米滋好食(雖然可能同平時維記果差不多),但配落個以提子為題的甜品,好奇怪,可能只因為都係紫色吧。面頭有D好似西米,但好爽,最敗筆係D白色丸子,真係硬到好似唔夠火咁。整體味道酸,唔係我杯茶,但FAIR D,唔會話佢唔好食,只係不合我口味。
埋單$96,唔係平。
坦白講,唔會話以後一定唔會去,因為其他甜品的賣相,仍然有吸引力。但最好先改改D服務態度,我來係消費,係想開心,唔係要受這些待遇。
P.S本人的工作都係要對客,無可否認,依家D客個個都當自已大哂,但請果兩位侍應都檢討下自己有無問題,繼續係咁,應該好易經常畀客爆~~