2015-11-17 464 瀏覽
數位朋友愛食大閘蟹, 提議去食一次, 剛好今年我也未食過大閘蟹, 便相約一齊去食, 大家也是港島區返工, 便選了位於天后的御名軒聚一聚.我地第一時間點了大閘蟹.愛食大閘蟹的好友們, 一見到大閘蟹上枱便相當興奮.大閘蟹也算大隻, 色澤都幾靚.打開後, 見到不少蟹膏, 入口甘甜, 非常好味, 即使幾好食, 我也最多食兩隻, 因為對我太寒涼.除了食大閘蟹, 也點了其他菜式.最愛飲湯的我, 當然要點時令燉湯, 就是松茸響螺湯.材料豐富, 有松茸, 響螺, 瘦肉等. 湯夠鮮美, 我鍾意食湯料, 松茸和響螺也不會太硬.這個時候最啱飲燉湯滋補一下, 不論對皮膚或是身體也是好重要.御名一品拼盤, 當中包括义燒, 海蜇, 燻蹄, 鴨胸和油雞. 义燒幾腍身, 而肥瘦分怖尚算平均, 海蜇和燻蹄夠爽身 .臘味飯.踏入秋冬季, 是食臘味飯的好時機. 上枱已聞到臘腸的香味. 兩款臘腸中, 我自己較鍾意食膶腸, 因為比較香, 而飯吸收晒臘腸的精華, 特別香和好味.翠塘滑豆腐.食了數款肉類, 也要點素食中和一下.豆腐內裡好嫩滑, 即使這樣簡單烹調方法, 也好考師傅的功夫. 最後, 就是蟹粉小籠包.這個當然要趁熱食.

我地第一時間點了大閘蟹.

愛食大閘蟹的好友們, 一見到大閘蟹上枱便相當興奮.
大閘蟹
大閘蟹也算大隻, 色澤都幾靚.
大閘蟹
除了食大閘蟹, 也點了其他菜式.

最愛飲湯的我, 當然要點時令燉湯, 就是松茸響螺湯.
松茸響螺湯

义燒幾腍身, 而肥瘦分怖尚算平均, 海蜇和燻蹄夠爽身 .
臘味飯.
踏入秋冬季, 是食臘味飯的好時機.

上枱已聞到臘腸的香味.

翠塘滑豆腐.
食了數款肉類, 也要點素食中和一下.

最後, 就是蟹粉小籠包.
這個當然要趁熱食.

小籠包內的肉汁幾濃郁, 這個較平日食的小籠包, 多了一份蟹粉的油香.

松茸響螺湯