2021-04-11
🔍牛大人台灣火鍋吃到飽 (荷李活商業中心) 🎈旺角彌敦道610號荷李活商業中心地庫-----無論生活有幾多唔開心嘅事情,美食當前,總能令我嘅煩惱一掃而空。聽日就星期一,又要對住班難相處嘅奇怪同事,所以星期日晚,我就決定大吃一頓,為聽日嘅負面心情打返支強心針!.火鍋愛好者們,相信對呢一間台式火鍋應該唔陌生,佢哋每日嘅排隊情況,就好似當年嘅茶木咁,不過雖然人多,職員嘅服務態度都算幾好,真係好似台灣當地人咁,幾nice。.佢哋設有自助區同埋手機下單,坐低之後,用手機下完單,等待嘅同時就可以去自助區睇睇,喺自助區嗰度,除咗各式丸類、飲品、蔬菜等等,仲有呢度好出名嘅第二市場真滷牛肉飯,下列係B仔個人非常中意嘅私心推薦。.(自助區)第二市場真滷牛肉飯:半肥半瘦嘅滷肉,有肉味有脂味,由於係自己裝嘅關係,可以隨意咁製出多肉少飯嘅配搭,入口非常滋味,係地道嘅台灣夜市風味。.(自助區)寬粉、招牌凍豆腐:呢兩款索汁嘅選擇,亦都係自助區嘅熱門食材之一,B仔同朋友今次叫咗阿嫲養生濃湯,吸盡濃湯嘅寬粉,滋味滿滿又軟Q彈牙,令人不自覺地多吃。而凍豆腐則呈蜂巢狀,將滿滿嘅湯底精華盡吸其中。.(自助區)菊花普洱、白桃好
🎈旺角彌敦道610號荷李活商業中心地庫
-----
(自助區)菊花普洱、白桃好烏龍、蘋果西打、仙草蜜:擺放大量飲品嘅自助區中,我最愛嘅就係呢四款飲品,菊花普洱同白桃好烏龍清甜低卡,解膩又唔會致肥,而蘋果西打同仙草蜜就係台灣進口嘅特色飲品,唔多地方有,值得一試。
(Apps下單)牛媽秘製滷大腸、西班牙豬五花、澳洲和牛M5牛肩卷、私房鴨血、脆肉鯇魚腩、鬼馬老油條、美人花膠、章魚珍珠漿:滷大腸腸味突出、鴨血滑嫩無比、豬五花有豬味有嚼勁、澳洲和牛油花豐腴、鯇魚腩脆而鮮美、油條香酥綿密、花膠爽口彈牙,而章魚珍珠漿更係有粒粒大大嘅章魚粒,口感與味道俱佳。
(Apps下單)威士忌冬瓜茶:額外加$38蚊嘅呢一杯台式style 威士忌,飲落香香甜甜,酒味非常突出,本身諗住佢只係加少少威士忌,點知飲咗三份一,即刻面都紅晒🤣,原來係有料到,咁嘅酒份量,$38完全唔貴。
(寫紙仔)店員比賬單客人嘅時候,會俾埋甜品紙我地,有無中意嘅Movenpick之餘,仲有佢地嘅自家製台中仙草凍,兩款都好出色,完全做唔到選擇😂,如果兩個人食嘅話,建議一人叫一款,然後將Movenpick撈落仙草凍到食,整個雪山仙草凍😁,咁就無可挑剔啦。