2018-09-16
又到了銅鑼灣搵食,是晚來到超人氣的台食小店,六點多來到已是全店滿座。門面好有文青feel內裏裝飾也不錯,但滿滿都是食客不方便拍照了。宜蘭鹽酥雞($48)跟朋友點了主食後,決定來多個小食,總覺得食台灣野不食點小吃就不完美。要了鹽酥雞,雞件香口,即炸熱辣辣,個底有幾塊蝦片墊住,都脆口,整體感覺不錯,略微不夠鹹。傳統清燉牛肉湯飯($76)自己點了呢款泡飯,湯頭清甜,飲哂全碗都無口渴蛋花加上蔥末又滑又香,飯是珍珠米粒粒飽滿又綿綿的,好味喎。牛肉即係香港嘅牛展,軟腍有牛肉味,正。犇之三寶麵($86)朋友點了牛肉麵,一次過有哂三樣牛肉有牛筋牛肚同牛腩,朋友話好食喎。蘿蔔無渣,麵條有咬口。湯頭香濃微辣,又係好味到飲左大半碗。珍珠奶茶&珍珠奶綠($26/ea)仲有唔少得嘅台飲啦,大家都叫左珍奶。朋友杯珍珠奶茶要左半糖,都幾甜,茶底香。自己杯奶綠走甜,真係一啲甜味都無㗎,珍珠非用糖去煮呢,綠茶底清香,個人覺得好好飲。台式芋圓($36)最後仲有糖水,要左熱嘅,係黑糖薑底,不算甜,薑味辛辣,正呀有芋圓,南瓜圓,紫薯圓,彈牙有韌度,好味啊店內雖然好迫,店員怱怱忙忙的,但都係好滿足的一餐,食飽飽再行下街先。
最後仲有糖水,要左熱嘅,係黑糖薑底,不算甜,薑味辛辣,正呀