2012-07-23 127 瀏覽
好久都冇來黃大仙, 今天我們一家人去了黃大仙拜神後, 去了附近商場逛下街,之後上網找餐廳食飯, 不過我家人比較喜歡食上海菜, 今次找了一間詠藜園食上海菜, 詠藜園都聽過此名字, 而且在openrice 的笑笑臉都好多, 不如一試.....大約6時半, 不少人已經取籌等位, 真是那麼誇張, 後來都等了一粒鐘才就座,那麼真的是好食, 不過天氣真是好熱, 等到出汗了, 後來入座後, 侍應都是中年女士, 她們給我們一碟花生前菜及一壺茶, 不過都要收費, 每位$6茶錢及花生一碟已經收取$5, 我更急如星火馬上order了一杯豆漿解渴, 味道都不錯, 甜度適中, 豆味就一般.....我們等了那麼久, 我爸爸已經order了不少食物.....涼拌芹菜$20---帶點清新又爽口的味道, 配料更有豆腐乾及紅蘿蔔絲, 而且更有麻油的香味, 最佳的開胃前菜涼拌海蜇$50 ---海蜇更是爽口彈牙, 份量又多, 帶點麻香, 而且可以化痰雞絲粉皮$50 ---雞肉都好嫩而且夠麻醬, 粉皮都好爽軟又滑, 而且拌住一些青瓜絲, 味道清新又麻香也很好吃鮮肉小籠包一共八件$44 ---真是抵食一共八件,肉味香又嫩滑而且

我們等了那麼久, 我爸爸已經order了不少食物.....
詠藜園四川菜館, 那時6點半不少人已經取籌等位
涼拌芹菜帶點清新又爽口的味道, 配料更有豆腐乾及紅蘿蔔絲, 而且更有麻油的香味, 最佳的開胃前菜
海蜇更是爽口彈牙, 份量又多, 帶點麻香, 而且可以化痰
雞絲粉皮----雞肉都好嫩而且夠麻醬, 粉皮都好爽軟, 而且夾住一些青瓜絲, 味道清新又麻香
鮮肉小籠包一共八件$44 ---真是抵食一共八件,肉味香又嫩滑而且餡肉多汁鮮甜, 非常惹味而且皮薄,口感豐腴
鮮肉小籠包一共八件$44, 真是抵食
鮮肉小籠包---肉味香而且餡肉多汁鮮甜, 非常惹味而且皮薄
蒸素菜餃一共6件$38 ---餃皮厚薄適中,素餡有菜, 菇粒及紅蘿蔔粒,味道偏清淡也是不錯,健康之選
蒸素菜餃一共6件$38---水餃皮夠薄, 素餡有菜, 菇粒及紅蘿蔔粒,味道偏清淡也是不錯
招牌担担麵$40---- 一共order了三碗,可以選擇辣or不辣, 有少訐花生碎及炸菜粒, 湯底都好濃又有花生香帶點微辣,麵條咬落爽而軟硬度適中,滿意收貨啦
招牌担担麵$40--都有少訐花生碎及炸菜粒, 湯底都好濃又有花生香帶點微辣
上海粗炒$39--- 份量夠多,每條麵條都滲透豉油的味道, 菜及肉絲及紅蘿蔔的配料都非常豐富, 而且剛炒起熱騰騰上桌
上海粗炒份量夠,每條麵條都滲透豉油的味道, 菜及肉絲及紅蘿蔔的配料都非常豐富, 而且剛炒起熱騰騰上桌
蟹粉小籠包$60有4件 ---不過好少蟹粉,不香又不抵食, 而且又等得耐, 同普通小籠包模樣!!不值推介
蟹粉小籠包$60有4件不過好少蟹粉,不香又不抵食, 而且又等得耐
生煎包一碟有5件$29 ---肉餡都不算多, 不過包身算鬆軟, , 包底煎得夠脆
生煎包一碟有5件$29---肉餡都不算多, 不過包身算鬆軟, , 包底煎得夠脆
整體上食物方面的水準算是不錯的, 價錢都算合理不會太昂貴, 最敗在蟹粉小籠包好少蟹粉,不香又不抵食, $60得4粒,服務都一般, 有時要叫d阿姐斟茶才會主動斟給客人,地方不是太舒適因為坐得都幾迫更會搭枱, 三個家庭坐埋同一張枱, 不過食物就都不錯,都值得一試.....
時常都是座無虛席, 地方都是比較簡陋及迫
2012-05-29
60 分鐘 (堂食)
海蜇更是爽口彈牙, 份量又多, 帶點麻香, 而且可以化痰
鮮肉小籠包一共八件$44, 真是抵食