2018-10-15
終於帶埋兩個豆丁一家人去旺角試下過江龍千房大阪燒。入到新商場,D電梯有點混亂,找了一輪,好不容易上到4樓才找到千房!之前係日本大排長龍,今日我們~18:30去到,好好彩不用等位可直入,地方尚算寬敞,有小朋友餐具及pop up seat, 正!一坐低,侍應溫柔提示我們大阪燒製作需時30分鐘,本來都愕一愕然,但眼見師傅即叫即煮做無停手,唯有俾d耐性啦😅個餐牌都幾吸引, 大阪燒款類較多。我地點左最basic 既豚玉燒、千房燒、蛋包麵、薯角、魷魚、餃子、蒜香🦐及蝦仁牛油果。先來鐵板魷魚鬚,魷魚出奇地夠淋,咸咸地幾惹味😋接着蒜香牛油薯角面有d辣粉大人啱食,底個d小朋友可以食,兩個豆丁有理冇理搶住食😜餃子用兩塊餃子皮夾住餡料,煎成脆卜卜,很脆囗,Goodgood🤩蛋包麵好大份,味道酸酸甜甜,啱哂豆丁食,大人都好鍾意,不過都幾油,食完下餐先減😝豚玉燒😋豚玉燒係阿女至愛,佢可以食左半個😝簡單椰菜加豚玉已經好香口,師傅煑得靚好多,我地只需要負責吱沙律醬同加紫菜粉,賣相幾得🤩蒜香🦐雖然🦐不是很大,但勝在好惹味好香口,推介👍🏻👍🏻蝦仁牛油果好特別好新鮮好match既配搭,連奶奶都讚(少有😅)千房燒這個材料很
接着蒜香牛油薯角
蛋包麵
豚玉燒
蒜香🦐
雖然🦐不是很大,但勝在好惹味好香口,推介👍🏻👍🏻
蝦仁牛油果
好特別好新鮮好match既配搭,連奶奶都讚(少有😅)
這個材料很豐富,我食到帶子,蝦,豚玉,牛筋?牛筋出奇地好好味,好夾!
其實總括而言,樣樣都好啱口味,同係日本味道相若,我鐘意有人煑埋俾我地食,唔駛自己郁手,枱面鐵板爐可保溫食物,啱哂d食得慢既豆丁,食時還可啖啖暖口👍🏻👍🏻侍應密密加水,有笑容有禮貌,而家香港地好難得😅所以真心推介,值得再食👍🏻