2025-06-01
今日黎到尖沙咀,試下岩岩係呢度新開的人生有限杯.串燒店,呢度主打平靚正串燒,係呢個時候居然仲有$10、$15同$20串燒系列,咁決定同大家試一試。[$10 串燒系列]一開始諗$10 串燒只係Gimmick,點知原來都好有誠意,首推一定係豬腩肉,油分足夠,肉質唔會鞋,調味有少少微辣。牛油粟米一大舊,味道有少少焦香,加埋牛油好香口,栗米肉都夠甜。脆肉瓜同燒菠蘿每串都有四舊,燒得夠Juicy唔乾,而且都入味。[$15 串燒系列]至於$15系列的串燒選擇都好豐富,首推一定係豚肉荔枝卷,一串有3舊,豚肉燒得香脆,裏面的荔枝夠甜同Juicy,食完即刻要Encore。之後仲叫左墨魚鬚同埋味增松阪豬。墨魚鬚肉質夠Q彈,仲好有誠意俾埋泰式辣醬夠晒惹味。松阪豬肉質爽脆,食落好似豬頸肉咁,配埋味增醬又有另一番風味。[$20 串燒系列]$20 串燒系列剚有唔少選擇,首推係雞中翼,佢將肉拆開,所以好容易就食到,而雞肉都保持鮮嫩,雞皮香脆。而雞皮好似整到一層層塔,本身都燒到夠香脆,我建議可以撈埋蛋汁一齊食。其他特色串燒推介免治雞肉棒,雞肉中帶雞軟骨增加口感,配埋生雞蛋汁真係無得輸。另外仲有呢度先有的墨魚滑大蝦卷,
[$10 串燒系列]
[$15 串燒系列]
[$20 串燒系列]
[特色串燒、小食]
其他特色串燒推介免治雞肉棒,雞肉中帶雞軟骨增加口感,配埋生雞蛋汁真係無得輸。另外仲有呢度先有的墨魚滑大蝦卷,同時食到墨魚的Q彈同蝦肉的爽脆兩種口感,配埋芥末醬又幾特別。
最後當然叫埋飲品,目測都幾大杯,包括係菠蘿可以必思同埋桔仔薄荷梳打,前者甜甜酸酸,都有唔少菠蘿肉。而後者就清涼解渴,各有特式。
總結黎講,一開始以為以$10、$15串燒只係用黎Gimmick,食完後就覺得唔hae,絕對物超所值,食左差唔多30串串燒,又有和牛,又有海鮮,平均都只係三百幾蚊。另外環境都唔錯、地點又方便,真心推介大家同朋友黎試下!