2014-06-26
成日都出街食飯,今次要做返孝順仔,陪返屋企人落街食晚飯,咁緊喺去返自己主場嘅茶記啦。今次好好彩,人稱七嫂嘅侍頭婆喺舖頭,為我一家推介佢哋嘅燃手小菜。雖然話就話小菜,但份量同排頭一啲都唔小,又唔少!七嫂真係好好客,知道我哋喺街坊,特別推介佢哋震店嘅《豉油皇炒中蝦》同《薑蔥炒大肉蟹》!依個中蝦真喺好入味,咸而不失海蝦嘅鮮味,而且炒到外脆內嫩,屋企人同我都食到讚不絕口!大肉蟹又一絕。三隻大肉蟹,六隻蟹鉗,隻隻都好有肉,連我依個死懶鬼,最怕食有殼嘅嘢,都食左三隻鉗。絕對唔喺小蟹柳,冇扮哂蟹。七嫂見我咁鐘意飲啤酒,又叫咗碟《黃金四季豆》送酒。wow,侍頭婆真喺好細。依碟四季豆真喺香口,咸鴨蛋炸到又夠咸,咬落又食四季豆嘅清香,真喺唔錯唔錯。知道屋企人食得健康,七嫂又拍板叫咗個《海鮮粉絲雜菜煲》同《清蒸三色蛋》送飯!雜菜煲用料充足,味道適中。水蛋又滑又甜,真喺值得推介。最後,七嫂擔心我哋唔夠食,叫仲叫咗碗《潮州蠔仔粥》。依碗蠔仔粥好特別,味道同一般打冷完全唔同,唔咸,而且仲好似有 d 芹菜嘅清香。小店唔單止食出品嘅味道,而且仲食到一份人情味,唔怪咁多街坊幫襯。喺依家商業化嘅社會,體會到鄰里守望相助,