2014-08-02 943 瀏覽
呢間「茶樓」真係唔易搵到,係酒吧立林既地方內,有個叫你飲茶食點心既地方,感覺好有隱世食堂既風味,佢地標榜即叫即蒸同埋唔加「師傅」都係一個幾有好既賣點。去到後原本話要等二十分鐘,結果最後約十分鐘就有位。一口氣點左好多點心,原本想點多個飯,但諗住食完再睇下飽唔飽先加飯。蟹粉小籠包出爐好熱,一食落好多汁,好好味,但蟹粉味不足,豬肉味多於蟹味。流沙包,又係好熱,即食既話真係流晒出黎,蛋漿好濃夠香。黑松露帶子餃真係無花假,好香既松露味,雖然唔大隻,但係帶子好滑。食入口一陣陣黑松露刺激味蕾,將帶子同埋餃子既菜鮮味帶出黎,第二啖已經感覺到帶子同餃子內既汁混合松露出另一股鮮甜味道,值得一試再試。蟹蓋既芝士香味夠,入面蟹糕分量夠,食落唔膩,但厭佢焗得太過,燶左唔少。鵝肝福袋真係一絕,個蛋白好清好易入口,而個福袋內既松露、鵝肝同埋菇粒就係極濃味既材料,兩者既配合竟然可以如此各走極端又配合得天衣無縫,我同柑太對呢道茶真係讚不絕口。鮑魚燒賣,鮑魚好入味,不過鮑魚汁加埋燒賣就似乎太膩,雖然豬肉唔肥,但係食完總係感覺到幾肥膩下。又脆又香,食落去蝦肉好鮮甜,但係鵝肝味就唔重,單以手工同埋味道都合格。灌湯餃最特別係個

去到後原本話要等二十分鐘,結果最後約十分鐘就有位。
蟹粉小籠包
香滑流沙包
流沙包,又係好熱,即食既話真係流晒出黎,蛋漿好濃夠香。
黑松露翡翠帶子餃及金瓜芝士蟹蓋

黑松露野菌鵝肝醬福袋
鮑魚黑松露翡翠燒賣皇
鵝肝醬鮮蝦金絲球
金腿冬茸灌湯餃
灌湯餃最特別係個湯,金華火腿加冬瓜蓉,入口好清湯唔膩,火腿既味道久久不散,而冬蓉亦化解左果種油膩既感覺。而隻餃就皮唔算厚,材料亦算係鮮味,但如果缺少呢個湯,一定大打折扣。

雖然價錢有少少貴,但整體上食物既質素都好好,每道菜都食唔到味精,而反而係材料上做到該清則清,該濃則濃,甚至係菜色之間既配合突顯番個味道出黎,可見心思上下個功夫。

2014-01-11
蟹粉小籠包