2015-12-14 498 瀏覽
店名:點心宅急便地址:尖沙咀棉登徑23號地下好味指數:7.9/10價錢:$18香滑流沙包包皮是黃色的,流出來的餡料不多,感覺包多過餡,要光吃餡料才吃到奶皇的味道。餡料奶味香濃,有一點點流沙。不錯!店名:點心宅急便地址:尖沙咀棉登徑23號地下好味指數:7.8/10價錢:$20芝士蝦春卷三條長長的春卷,內裏包着芝士和蝦。鮮甜的蝦爽口彈牙,芝士味不夠突出。外皮夠脆,但有點油膩,捏着春卷時可榨出很多油。店名:點心宅急便地址:尖沙咀棉登徑23號地下好味指數:7.5/10價錢:$20黑松露真菌腸腸粉皮薄尚算嫩滑,味道還可以的,吃不出黑松露味道,只吃到很多菇。一客有六小塊,由於放涼了才吃,所以感覺不太好。店名:點心宅急便地址:尖沙咀棉登徑23號地下好味指數:8.3/10價錢:$22蟹籽燒賣皇燒賣外皮夠薄味道鮮味,包着啖啖豬肉,真材實料,沒有夾雜肥膏在內。店名:點心宅急便地址:尖沙咀棉登徑23號地下好味指數:8/10價錢:$28魚肚滑雞札賣相不夠精美,味道是可以的,但不夠突出。魚肚爽滑入味,冬菇和雞嫩滑可口。點心味道可再濃和鮮味一點。店名:點心宅急便地址:尖沙咀棉登徑23號地下好味指數:7.8/10價
好味指數:7.9/10
價錢:$18

價錢:$20
芝士蝦春卷
外皮夠脆,但有點油膩,捏着春卷時可榨出很多油。

好味指數:7.5/10
價錢:$20
黑松露真菌腸
一客有六小塊,由於放涼了才吃,所以感覺不太好。

好味指數:8.3/10
價錢:$22
蟹籽燒賣皇

好味指數:8/10
價錢:$28
魚肚滑雞札

價錢:$25
豆乳湯香滑腐皮卷
一般的腐皮卷都是炸過再蒸的,但這個選用了鮮腐皮再包入餡料如豬肉,紅蘿蔔等。豆乳湯味道清淡,不太吃出是豆乳味,反而是腐竹味。
整個點心都是以清淡為主,但餡料亦比較入味,所以一同進食感覺也是不錯的。
價錢:$25
菠蘿焗叉燒餐包
菠蘿皮太薄且不夠脆,一夾即散。叉燒包內裏中空,餡料不夠。味道不錯!

好味指數:8.8/10
價錢:$28
筍尖蝦餃王
皮薄夠煙靱,餡料有大約兩隻蝦和少量筍粒,鮮味且爽口,就算放涼了依然好吃。

2014-04-03
2014-08-18 747 瀏覽
買了團購卷,訂了3位12點,帶住沒期望的心情準時到達。一入門口,隨即被安排坐勉強坐8人的台,友人問是否要搭台,而且全場有7成吉的4人6人台,可否安排坐那些?侍應說一定要搭台,那些吉台早已留給熟客。噢!明白!即是團購不是客,那我為何要訂位,不如Walk In算了!友人再問短髮女經理可否坐4人台,女經理扮作聽不到自顧自地做收銀工作。友人被惹怒了,對經理說:「那我們現在不吃,我們需要一張4人台,你們有位再通知我!」,經理思索了一下,才死死地氣開張4人台給我們。吃到1點,全場還有5成吉台,吹賬!!1) 香滑流沙包:新鮮熱辣,奶黃餡超流沙,香且細滑,好吃!2) 菠蘿焗叉燒餐包:面層烤焦了,吃落有種火槍烤過頭的味道,蜜汁叉燒餡很淡,焦味蓋過一切。3) 雲彩桂花糕:桂花過量,味道太濃太甜且帶苦味,完全不清香,吃完打冷震,    正所謂:「心型賣相幾討好,食落就知確係草!」4) 蜜汁叉燒腸:份量少,皮厚無米味,硬身不滑口,叉燒粒少,豉油夠淡,加完等於無加,    整體似吃粉皮。5) 鮮竹牛肉球:份量較細,有芫荽香,質地軟腍帶少許爽口,鹹甜適中,不錯!6) 金勾咸水角:新鮮炸起,超熱,不硬,脆口,餡料足

1) 香滑流沙包:新鮮熱辣,奶黃餡超流沙,香且細滑,好吃!
    正所謂:「心型賣相幾討好,食落就知確係草!」
    整體似吃粉皮。
6) 金勾咸水角:新鮮炸起,超熱,不硬,脆口,餡料足,好吃!
7) 懷舊馬拉糕:不夠鬆軟,有酒精味,似發酵不夠。
8) 筍尖蝦餃王:皮厚筍少,蝦雖爽口,但無鮮味。
9) 魚肚滑雞扎:魚肚滑潤稍爽口,雞幾滑,菇及火腿一般,無芋頭,欠缺一點香味,但整體不俗。
10) 京式小籠包:皮略厚,肉餡淡,唯一可取的就是夠熱多汁。
11) 柚皮蒜香蒸排骨:柚皮夠入味,但略嫌鞋口,排骨肉質爽口鮮甜,飄?淡淡的蒜香,好吃!
12) 三式點心拼 (野菌素餃/鮮蝦菜苗餃/雞粒鮮蝦粉果):
      只看外表根本分不出款式,而且3種一樣味,皮厚餡少,連蝦肉也找不到,簡直淡到似吃齋!

P.S. 整體味道偏向平淡,至少不是重味精的一群,但食物質素頗為參差。
       侍應反應算快及殷勤,反倒經理無禮兼趕客!!

2014-08-02 943 瀏覽
呢間「茶樓」真係唔易搵到,係酒吧立林既地方內,有個叫你飲茶食點心既地方,感覺好有隱世食堂既風味,佢地標榜即叫即蒸同埋唔加「師傅」都係一個幾有好既賣點。去到後原本話要等二十分鐘,結果最後約十分鐘就有位。一口氣點左好多點心,原本想點多個飯,但諗住食完再睇下飽唔飽先加飯。蟹粉小籠包出爐好熱,一食落好多汁,好好味,但蟹粉味不足,豬肉味多於蟹味。流沙包,又係好熱,即食既話真係流晒出黎,蛋漿好濃夠香。黑松露帶子餃真係無花假,好香既松露味,雖然唔大隻,但係帶子好滑。食入口一陣陣黑松露刺激味蕾,將帶子同埋餃子既菜鮮味帶出黎,第二啖已經感覺到帶子同餃子內既汁混合松露出另一股鮮甜味道,值得一試再試。蟹蓋既芝士香味夠,入面蟹糕分量夠,食落唔膩,但厭佢焗得太過,燶左唔少。鵝肝福袋真係一絕,個蛋白好清好易入口,而個福袋內既松露、鵝肝同埋菇粒就係極濃味既材料,兩者既配合竟然可以如此各走極端又配合得天衣無縫,我同柑太對呢道茶真係讚不絕口。鮑魚燒賣,鮑魚好入味,不過鮑魚汁加埋燒賣就似乎太膩,雖然豬肉唔肥,但係食完總係感覺到幾肥膩下。又脆又香,食落去蝦肉好鮮甜,但係鵝肝味就唔重,單以手工同埋味道都合格。灌湯餃最特別係個

去到後原本話要等二十分鐘,結果最後約十分鐘就有位。
蟹粉小籠包
香滑流沙包
流沙包,又係好熱,即食既話真係流晒出黎,蛋漿好濃夠香。
黑松露翡翠帶子餃及金瓜芝士蟹蓋

黑松露野菌鵝肝醬福袋
鮑魚黑松露翡翠燒賣皇
鵝肝醬鮮蝦金絲球
金腿冬茸灌湯餃
灌湯餃最特別係個湯,金華火腿加冬瓜蓉,入口好清湯唔膩,火腿既味道久久不散,而冬蓉亦化解左果種油膩既感覺。而隻餃就皮唔算厚,材料亦算係鮮味,但如果缺少呢個湯,一定大打折扣。

雖然價錢有少少貴,但整體上食物既質素都好好,每道菜都食唔到味精,而反而係材料上做到該清則清,該濃則濃,甚至係菜色之間既配合突顯番個味道出黎,可見心思上下個功夫。

2014-01-11
蟹粉小籠包
黑松露翡翠帶子餃及金瓜芝士蟹蓋
黑松露野菌鵝肝醬福袋
鮑魚黑松露翡翠燒賣皇
鵝肝醬鮮蝦金絲球
2014-07-20 687 瀏覽
點心小店香港愈來愈多,今次再黎幫趁。由於我對蝦敏感,加上食物選擇都幾少,比上一次幫趁少,叫得都幾辛苦。包算鬆軟,味道幾好。裡面太多芫茜,個人不太鍾意。但腸粉幾滑。很普通。真係幾流沙,一咬就流唒出黎,熱辣辣!都係fair....飽肚之選,味道都ok. 最後上枱,熱到噴煙!好脆好新鮮!整體來説,大部分點心合格,但未算突出。(p.s. 六點後八八折)
點心小店香港愈來愈多,今次再黎幫趁。

包算鬆軟,味道幾好。

裡面太多芫茜,個人不太鍾意。但腸粉幾滑。

很普通。

真係幾流沙,一咬就流唒出黎,熱辣辣!

都係fair....

飽肚之選,味道都ok.

最後上枱,熱到噴煙!好脆好新鮮!

2014-06-18
2014-07-15 933 瀏覽
見到OR留言話豆乳腐皮卷好食,就叫左一碟,食落...真係好普通,豆乳味太淡,而且腐皮卷內冇肉,好寡燒賣份量很足, 蝦肉跟豬肉的比例恰當,而且嘗不到強烈味精味去蓋住肉的不鮮,讚~咸肉粽很多綠豆, 正~豬肉尚鮮,不過蛋黃則很細小,小得食左入口先知佢果部分原來係蛋黃至於煲仔飯, 雞很嫰滑, 不過味精可以輕手點,飯黏香軟滑,不錯雞扎一般水平, 流心奶皇包是我試過的當中屬中上級的水準,熱辣辣的包中包著半流質的涵,小心吃得滿嘴都是汁~黑松露真菌腸很普通,完全吃不出有松露味,只是比齋腸多了點口感而已流心芝麻球則很好吃,但是沒有流心, 也很膩,一人一個已經很足夠了
豆乳腐皮卷, 燒賣
見到OR留言話豆乳腐皮卷好食,
就叫左一碟,
食落...真係好普通,
豆乳味太淡,
而且腐皮卷內冇肉,
好寡

燒賣份量很足,
蝦肉跟豬肉的比例恰當,
而且嘗不到強烈味精味去蓋住肉的不鮮,
讚~
咸肉粽, 北菇滑雞飯
咸肉粽很多綠豆, 正~

豬肉尚鮮,
不過蛋黃則很細小,
小得食左入口先知佢果部分原來係蛋黃

至於煲仔飯,
雞很嫰滑, 不過味精可以輕手點,
飯黏香軟滑,
不錯
雞扎, 流心奶皇包
雞扎一般水平,

流心奶皇包是我試過的當中屬中上級的水準,
熱辣辣的包中包著半流質的涵,
小心吃得滿嘴都是汁~
流心芝麻球, 黑松露真菌腸
黑松露真菌腸很普通,
完全吃不出有松露味,
只是比齋腸多了點口感而已

流心芝麻球則很好吃,
但是沒有流心, 也很膩,
一人一個已經很足夠了
2014-07-06
2014-06-28 780 瀏覽
第一次去食是以正價散叫,到今次去食就以團購優惠價去食。但質素無因為團購而降低,讚👍食物都好好食,有團購優惠都會繼續買😁地點可能有d唔方便,但以尖沙咀黎講,咁既價錢真係好抵!坐位都唔密,坐得都舒服既!

食物都好好食,有團購優惠都會繼續買😁

2014-05-05
2014-05-29 1732 瀏覽
過往幾次團購經驗很差, 今次又抵唔住頸, 見到某團購網做$38食四款點心,兩個人加埋$76(未連茶芥)就食到八款點心好似好抵咁, 本著「見過鬼仲可以唔怕黑但要識拎定十字架」既精神, 買之前做d research, 證實呢間野係正常既先買, 又係食之前將佢提供比我地揀既所.有.點心.起.晒.底.Mark底邊款必食, 邊款係伏.... 食團購食到咁, 真係死而無憾。貓紙 – 但我相信有heart既食市會有quality control, 明白失敗仍成功之媽媽點心宅急便既位置都幾隱蔽, 與其講係棉登徑, K11附近, 不如乾脆話係豚王對面 (如閣下唔知尖沙咀豚王係邊, 咁繼續搵棉登徑, K11)。7點幾同男友黎到, 人客唔多, walk in應該無難度。飛快拎出貓紙tick我地食邊八款點心….蜜汁叉燒腸叉燒腸首先上檯, 賣相討好, 清晰可見舊舊腸粉都有叉燒餡, 有D叉燒仲大過舊腸tim, 足料到你丫….但腸粉皮唔夠滑, 食落一般啦~三色點心拼我以為係三隻唔同顏色ga tim… 哈哈哈, 最好食係鮮蝦菜苗餃! 粒蝦好爽, 配埋菜苗口感豐富好好食!! 雞粒鮮蝦粉果比男友食左, 佢食完無乜評價 =

蜜汁叉燒腸
蜜汁叉燒腸
三色點心拼
我以為係三隻唔同顏色ga tim… 哈哈哈, 最好食係鮮蝦菜苗餃! 粒蝦好爽, 配埋菜苗口感豐富好好食!! 雞粒鮮蝦粉果比男友食左, 佢食完無乜評價 =v=||| 至於野菌素餃就略為遜色, 野菌無乜味, 加埋同樣無味既餃皮黎食, 好似食緊麵粉咁。

魚肚滑雞扎
每次食雞扎都有個疑問, 有無人會成舊雞扎一齊食而唔拆開晒入面d餡呢!? 這個雞扎味道唔錯! 腐皮包住雞肉, 火腿同魚肚, 每樣都幾大舊, 最重要既係佢唔會太咸, 感覺味精唔多, 值得一讚

鮮蝦菜苗餃
又鮮蝦菜苗餃….唔記得點解會叫重覆了, 不過無所謂啦, 這個真的好好食!!
蟹籽燒賣
出面酒樓食一粒燒賣飲三杯茶都解唔到咸味同口腔入面既味精, 最終搞到成肚茶/水, 無晒食慾, 但呢個唔會, 食完兩粒燒賣都無衝動飲茶, 而且蝦又爽, 肉又實, 堅係正。

豆乳湯腐皮卷
個湯好香豆乳味呀, 腐皮卷真係好滑呀, 呢個要大力推介呀 )))))
芝士蝦春卷
究竟有隻蝦叫芝士蝦定係芝士包住d蝦? 食唔到有芝士味, 蝦變成肉醬, 脆卜卜熱辣辣係幾唔錯既, 不過d餸好快黎齊, 我地食唔切, 凍左就麻麻地啦。

流心芝麻球
流心???? 無流心既…………………. 半粒起一粒止係ok的, 都幾甜同油膩, 最後個粒你推我讓無人肯食。

食物整體唔錯, 服務亦好好, 侍應自動幫我地加水, 見我地對三色餃有疑惑又主動解答, 令我倆有個愉快的團購經驗。
2014-05-18 1869 瀏覽
Dim Sum Express is one of those places that do dim sum all day long. This place, however, has a bilingual menu and charges a bit more than the other places for their gimmicky black truffle rice rolls and abalone puff tarts.Boyfriend and I came here when it first opened and we thought it was ok and we tried all the gimmick food. When it opened it was busy and we had come at night on a weekend. This time we found a Beecrazy deal where for $98 for one, we could choose a total of four dim sum. Since

Boyfriend and I came here when it first opened and we thought it was ok and we tried all the gimmick food. When it opened it was busy and we had come at night on a weekend. This time we found a Beecrazy deal where for $98 for one, we could choose a total of four dim sum. Since, I bought two, we could choose eight. There was an additional $8 for tea charge. And an added $10 for weekends and public holidays. Now, here's the sketchy bit. Every time I tried to reserve a table on a weekday, they would say they had a table but when I said I was bringing a group deal, they would say it was fully booked all day long. But they would offer a table on a weekend. So here we paid an extra $10 for eating on the weekend. And when we arrived, the place was not full on a weekend night. Plus, all the customers were here due to the Beecrazy deal.

Since we ordered the gimmick food last time, we tried the regular dim sum this time.

Steamed rice with chicken and mushrooms was actually one mushroom. Rice was fragrant with chicken oil. Chicken was moist. Boyfriend took all the soy sauce and didn't leave me with any
but I still felt it had flavor.

I didn't like the black sesame balls. The dough was too thick so it absorbed all the oil. The black sesame filling was so sweet, it only tasted like sugar.

Beef rice roll wasn't very good. The rice roll was too thick. There was hardly any filling.

Bean curd roll in milk tasted exactly that. Bean curd in milk. It was very bland but I guess a life saver after eating the super sweet black sesame balls.

Cheese and shrimp egg rolls were awesome! Lots of cheese that it was pretty salty. Shrimp sweetness to balance it out. And yeah...fried roll.

Steamed vegetable dumplings weren't very good. The wrap was too thick and it was sat soggy in its steam.

BBQ pork buns were not that great. The filling was yummy but the bun still tasted doughy like it wasn't done.

Shrimp dumplings weren't great but as expected from places like this. The wrapping was way to thick.

Majority of the dishes were chipped, including the toothpick holder! Quality of food has definitely gone down since it first opened. Perhaps explaining why it was so empty on a Saturday night.
2014-05-17
團購
其實我在較早之前已經知道這間茶樓很出名,今天終於能夠抽時間帶同朋友陪同去這裡品嚐美味的點心。這間茶樓的位置較偏僻,我和朋友邊走邊搜尋手機上的地圖,走了很久才找到了。這間茶樓讓我感覺是一間中西合壁的茶樓,不但有茶喝,還售賣外國啤酒和其他款式的酒類飲品,再周圍看一看內裡低調的裝潢,還有看見隔壁桌上堆滿了華麗的點心。實在讓我和朋友不得不進內品嚐呢!我提議朋友點了以下點心:野菌錦繡粉卷(Vegetarian Rice Roll)─跟普通茶樓一樣,都是一籠有3件的粉卷,野菌分量剛剛好,不會太少或太多,粉卷內裡的野菌很爽口,不用沾上醬酒也感到很鮮味。黑松露真菌腸(Steamed Mushroom Cheong Fun Rolled With Truffle)─跟普通的茶樓不一樣,這裡把腸粉是分割成6小件而上碟的,很特別,能夠讓客人細小的品嚐食物的真味道,黑松露和真菌雖然份量太少,但是很新鮮,不用沾上醬油也很好吃。鮑魚雞粒千層酥(Abalone & Chicken Pastry)─是這間茶樓的「皇牌」點心,藉著剛端上桌上,還是熱騰騰的時候吃便剛剛好感到很鬆化和香脆可口,鮑魚很新鮮,再配上適量的鮑魚汁

我提議朋友點了以下點心:

野菌錦繡粉卷(Vegetarian Rice Roll)
鮑魚雞粒千層酥(Abalone & Chicken Pastry)─是這間茶樓的「皇牌」點心,藉著剛端上桌上,還是熱騰騰的時候吃便剛剛好感到很鬆化和香脆可口,鮑魚很新鮮,再配上適量的鮑魚汁帶出這個美味的點心。
鮑魚雞粒千層酥(Abalone
金腿冬茸灌湯餃(Steamed Dumpling In Soup)─金腿和冬茸都很新鮮,還有少許素翅,湯底有少許人參的甘香味道,而灌湯餃的表皮厚度剛剛好,不會太薄和太厚,把全部才料伴著人參的甘香的湯一起吃,便能夠感受到這個灌湯餃的鮮味,不用沾上紅醋和薑絲也很好吃。
題外話/補充資料: 整體來說,這間茶樓是不錯的,還有名人和明星閒時就來這裡光顧,而我這次的光臨,也看見有3圍桌的外國家庭專成前來這裡光顧,只是唯一美中不足的是職員人數太少,他們很繁忙,要讓客人久等。
2014-04-13
野菌錦繡粉卷(Vegetarian Rice Roll)
鮑魚雞粒千層酥(Abalone
2014-03-26 1968 瀏覽
買了$38團購餐, 可任選指定的四款點心, 其實好抵所以買了兩張, 二人一共有八款點心, 還可以吧!!!其實呢條巷仔真係幾難找, 但幸好都近地鐵站.內裏環境舒服, 新裝修所有碗碗碟碟都很新淨.由於所有點心即叫即蒸所以都等了大約十多分鐘, 這點腸粉賣相不錯, 皮亦很通透, 只可惜一點黑松露味道也沒有, 只吃到有些菇類和香芹的味道. 由於夠熱總算不錯.份量超少, 只有四件牛肚, 每件都超腍~~...亦沒有黑椒的味道, 底層還有些麵筋, 看來金錢肚來貨真的很貴了~~~還可以, 很有流心的情境出現, 只是包是迷你的蝦餃王本以為會很多蝦, 誰不知沒有蝦之餘, 皮亦跟饀分離, 每一粒都是這樣, 夾起來, 縫口便爆開, 沒有蝦的蝦餃我真是第一次吃, 好彩還有不錯的辣油...但我想..我在吃什麼???辣油餃嗎?傳統酒樓的腐皮卷大多都是炸的, 這種腐皮卷真是未曾試過, 味道清新感覺不錯, 不會總是油油的感覺...豆乳湯亦真的很滑, 有意外驚喜~~SIZE適中沒有迷你版出現, 而家肉實扎實很香, 沒有偷工減料.超級迷你版....迷你得有點嚇人, 用旁邊的蒸籠比較就知道了. 梅菜份量勁少又沒有香味, 加上肉
其實呢條巷仔真係幾難找, 但幸好都近地鐵站.
香片
內裏環境舒服, 新裝修所有碗碗碟碟都很新淨.
黑松露真菌腸粉
黑椒金錢肚
份量超少, 只有四件牛肚, 每件都超腍~~
香滑流沙包
還可以, 很有流心的情境出現, 只是包是迷你的
筍尖蝦餃王
蟹籽燒賣王
梅菜肉餅飯
超級迷你版....迷你得有點嚇人, 用旁邊的蒸籠比較就知道了. 梅菜份量勁少又沒有香味, 加上肉餅很像腐肉般的那麼腍....飯亦多了水...細細的迷你飯竟然難吃得剩下了一半~
芝麻饀適中..很香
每粒乒乓球般大, 熱辣辣外皮很脆很香芝麻味道, 芝麻餡雖然不是滿滿但份量確實是剛好的, 因為太多會變漏. 真是極愛這甜品, 連相公不太愛甜品都吃了兩個

如果不是團購我真的不會來吃, 因為價錢其實一點都不便宜, 以梅菜肉餅飯來說, 份量少又不好吃但盛為$25, 實在有點兒那個~~~但團購來說都還可接受, 每人再加$15茶介.
所以總數都只是$106, 八款點心絕對可接受, 只是有些好吃得有驚喜, 有些難吃得不得了~~~~

2014-03-24
蟹籽燒賣王
芝麻饀適中..很香
2014-03-09 3129 瀏覽
地點實在有夠隱蔽,竟然藏身在內街的最後一個位,如非網上看到店的介紹平常好難會發現。 店內非常空曠,感覺像日式設計多於中式,座椅間也算闊落。台子主要集中在4人台或以上,可說是見不到有2人台,而且可能方便吸煙關係所以室外也有2台。 點心選擇比起街外的小型店多得多,為了一試實力所以點了不同樣式:黑松露菌姑和風肥牛粉包: 有夠長的點心名,但可謂一開波便失足,粉包一夾就散,即是用湯匙幫忙還是散開,明顯的內裡太重和蒸得過火。 味道更是不值一提,完全吃不到黑松露味更沒有牛味的普通鹹粉包一個。金勾鹹水角: 上台賣相差勁,碟太多食物得3個而且沒有伴碟以致鹹水角在碟上滾來滾去。 不過還是值得一試皆因新鮮炸起入口爆熱的才算是出色的鹹水角。蜜汁叉燒包: 賣相跟平常吃到的一樣,但這裡的比正常的小很多,但味道還是一樣好味,不過叉燒有些過肥,而且份量很少。日式芥末沙律炸芝士薯餅: 很奇怪有著這樣的點心但還是要了一客,外表同樣是炸得脆熱,但內裡像一灘混合狀的漿糊物般,沒有芥末味但有著淡淡的芝士味。韭王鮮蝦腸: 上台樣貌跟新派點心店一樣切開分年上,但老實說這種分法比以往短小,不過蝦肉爽口彈牙而且有蝦味,腸粉身也很薄,出

韭王鮮蝦腸: 上台樣貌跟新派點心店一樣切開分年上,但老實說這種分法比以往短小,不過蝦肉爽口彈牙而且有蝦味,腸粉身也很薄,出色的一道。
蟹籽燒賣皇: 只有2粒,但肉質鮮,蝦肉豬肉都發揮著鮮味。
豉汁蒸鳳爪: 色香味都跟平常的一樣而且份量多出些許,但蒸的時間不夠,因為皮不離骨,要知道蒸到剛離骨的質感是最夠黏和有咬口。
黑椒金錢肚: 同樣色香味俱全,份量比一般的多黑椒味也夠重,沒什麼可挑剔。
鳳爪排骨飯: 價錢不便宜,但份量少得可憐,而且鳳爪跟剛剛問題一樣,排骨算做得不錯只是有少許硬而已,但問題在於飯,少得來帶硬。

環境老實說不錯,要是不肚餓而只是想搵地方聚腳又不想其他人打擾這兒可算是好選擇。 但食物質數未見特出,如果為了點心功力而故意來臨要再三考慮。
2014-03-07
2014-03-04 2519 瀏覽
環境乾淨舒服 全部點心即點即 款式創新 第一樣餸係蝦餃 味道一般 之後三色餃 白色的是菇素餃 味道清淡 青色的是菜苗蝦餃 很好味味道很濃 橙色的是黑松露餃 對俾菜苗餃 俾較淡 燒汁墨魚炸茄子 很有創意 醬汁是日式八爪魚 茄子吸哂燒汁味 最值得一讚的是芝麻流沙煎堆 一咬下去真的流沙 芝麻涵很夠甜很好吃
2014-03-02
  • 芝麻流沙煎堆
2014-02-09 2207 瀏覽
之前見團購有做點心宅急便,99蚊可以買相等於200蚊嘅coupon,見到都幾多人買,所以就買左張試一試。其實呢度都係幾僻下,唔係好就腳。由於我地係book左5點鐘,所以入到去只見到幾枱客。呢度坐得絕對比果間米芝連點心舒服,唔迫,而且呢度侍應服務態度都幾好,唔會因為你係買團購而白眼你,加分。個餐單無乜特別點心,同出面啲點心鋪大同小異。上點心速度都算快,唔使等到頸都長如果用正價食呢度嘅點心,我個人認為有少少貴,eg..18蚊得兩粒燒賣。粟米豬肉生煎包+芝士薯餅生煎包啲皮太厚,啲料相對較,唔juicy,無肉汁流出來。無期望所以無失望。芝士薯餅都ok..炸到脆卜卜,食左一個半都唔覺滯。呢個牛肉金茹卷,無乜味,啲皮好厚,饀唔夠多,食左半嚿仔就放棄了。蒸鳳爪係飲茶必食嘅,味道濃郁,又唔太油,都幾好味。蟹粉小龍包+蝦餃小龍包熱辣辣食好好味,如果多啲肉汁就好囉。蝦餃得兩粒咁大把,啲皮唔夠滑,無乜特別,食完唔會再想要再食多粒嘅衝動。燒賣都係兩粒一籠,無乜驚喜,味道中規中矩。食物質素一般,好再有服務同環境搭救。
個餐單無乜特別點心,同出面啲點心鋪大同小異。
上點心速度都算快,唔使等到頸都長

粟米豬肉生煎包+芝士薯餅
芝士薯餅都ok..炸到脆卜卜,食左一個半都唔覺滯。
蒸鳳爪係飲茶必食嘅,味道濃郁,又唔太油,都幾好味。
蟹粉小龍包+蝦餃
小龍包熱辣辣食好好味,如果多啲肉汁就好囉。
燒賣都係兩粒一籠,無乜驚喜,味道中規中矩。

食物質素一般,好再有服務同環境搭救。
2014-02-06
2014-02-08 1974 瀏覽
下午在帝京吃完越食下午茶(請參閱相關食評),晚上想清淡一點,選擇吃點心,去了棉登徑盡頭這間'點心宅急便'。六時多到達,九成滿,剛好有兩個位,可入座。上openrice看看有什麼推介,一看才知原來早前賣過團購現金coupon,所以爆滿!點餐:豆乳湯香滑腐皮卷,三件,腐皮好滑!黑松露真菌腸,說實話,吃不出黑松露味道!日式燒汁墨魚炸茄子,推介,墨魚膠十分彈牙,配上茄子和燒汁很夾!黑椒金錢肚,很入味,略嫌分量比較少。金腿冬茸灌湯餃,皮薄,料多,湯也濃郁!飽魚雞粒千層酥,很精緻,味道一般,$48/一件個人認為略貴。梅菜肉餅飯,吃得出是蒸飯,唯一美中不足就是用了大量馬蹄,(相公大人很抗拒馬蹄)豉油也吃得出是煮過的!蟹籽燒賣皇,沒有用大量肥豬肉,味道可口!筍尖蝦餃王,蝦餃脹卜卜的,蝦很大隻,筍很爽脆,質素絕對是中上!蟹粉小籠飽,果真有蟹粉,而且分量也不少,很香蟹粉味,$32/3件絕對抵食!
六時多到達,九成滿,剛好有兩個位,可入座。
點餐:
金腿冬茸灌湯餃
豆乳湯香滑腐皮卷,三件,腐皮好滑!
黑松露真菌腸,說實話,吃不出黑松露味道!
日式燒汁墨魚炸茄子
黑椒金錢肚,很入味,略嫌分量比較少。
金腿冬茸灌湯餃,皮薄,料多,湯也濃郁!
蟹籽燒賣皇,沒有用大量肥豬肉,味道可口!
題外話/補充資料: $144@個人認為絕對合理,再光顧的機會甚高!
2014-01-19
日式燒汁墨魚炸茄子
2014-02-01 1522 瀏覽
我一直也覺得團購的餐廳也不是太好食.但意想不到這問餐廳的食物也不差.但這間餐廳的位置比較隱蔽.有點難找.之前想訂星期五晚, 但已滿..只有訂星期四晚..七點準時到達, 但食客不多二人可坐四人枱, 不用怕迫.而且晚市不用收加一.團購是$99買$200 的現金卷, 平價食點心但如要我用正價的話, 我不會選這個餐廳了..芥味沙律炸芝士薯餅, 沒有芥味但有很多芝士.咬下去芝士是一絲絲的..但沒有什麼特別.鵝肝醬鮮蝦金絲球, 如果不說也不知道有鵝肝醬.金絲包著蝦球,很香脆.蝦腸的皮很薄,蝦也算大隻和鮮.百合南瓜粥,粥很綿和南瓜是小小甜.食了那麼多的濃味的食物也可以清清口腔.蝦餃,流沙飽, 菜肉包和燒賣便沒有什麼特別.和普遍茶樓差不多.燒汁墨魚炸茄子, 其實只是釀茄子和幾片木魚碎配燒汁.團購來說是不錯,沒有團購便不會來了..因為食物不是很特別,但地點不方點和正價有點不抵食.
我一直也覺得團購的餐廳也不是太好食.
但意想不到這問餐廳的食物也不差.
但這間餐廳的位置比較隱蔽.
有點難找.

之前想訂星期五晚, 但已滿..
只有訂星期四晚..
七點準時到達, 但食客不多

二人可坐四人枱, 不用怕迫.
而且晚市不用收加一.
團購是$99買$200 的現金卷, 平價食點心

但如要我用正價的話, 我不會選這個餐廳了..
芥味沙律炸芝士薯餅, 沒有芥味但有很多芝士.
咬下去芝士是一絲絲的..但沒有什麼特別.
鵝肝醬鮮蝦金絲球, 如果不說也不知道有鵝肝醬.
金絲包著蝦球,很香脆.
蝦腸的皮很薄,蝦也算大隻和鮮.
百合南瓜粥,粥很綿和南瓜是小小甜.
食了那麼多的濃味的食物也可以清清口腔.
蝦餃,流沙飽, 菜肉包和燒賣便沒有什麼特別.
和普遍茶樓差不多.
燒汁墨魚炸茄子, 其實只是釀茄子和幾片木魚碎配燒汁.
團購來說是不錯,沒有團購便不會來了..
因為食物不是很特別,但地點不方點和正價有點不抵食.