2022-03-21
星期六的中午,一路行海傍,一路諗下陣間食乜,突然間醒起好耐無食羲和雅苑,所以就上去食。坐低睇下個餐牌,二人套餐好吸引,每一個系列都有好多款揀,咁我就揀咗飲紅酒啦,食呢個黃金魚扒啦,百年醬肉,一定唔可以少嘅就係鴨啦,宮保雞丁,荷葉飯啦仲有佢嘅雪糕。個百年醬肉好淋,並唔係硬掘掘嘅。個黃金魚扒入面魚扒係花膠嚟嘅,好厚身燘得又夠淋喎,南瓜金湯好甜,兩者配埋一齊非常好食。到烤鴨啦!一定係最好食㗎啦!我最鍾意佢個新式食法,新式食法就係鴨肉加啲山楂加藍莓醬或者爆炸糖夾埋,係口入面一齊爆炸酸酸甜甜,跟住嗰啲鴨有肉嘅香味鴨嘅鴨利加埋一齊喺個口度唔知點樣形容呀。佢有啲鴨皮另上嘅,又脆又唔油膩。宮保雞丁超乎我想像咁好食佢唔係太辣但係有好香嘅花椒味啦辣椒啦蒜頭啦,佢啲蒜頭都係特登醃個過酸酸哋咁樣,雞肉好嫩,夠晒彈牙,一定要再食。個荷葉飯份量大,兩個人食唔晒,但好香嘅魷魚絲味,蝦干味。今次食佢嘅甜品係朱古力蛋糕,都好好食。其呢間飯店都係我最愛的飯店。
其呢間飯店都係我最愛的飯店。