2017-08-28 121 瀏覽
雖然「九層塔」而家已經開到成行成市,就連街市大排檔都話有得食。但對食物有些許要求既我,當然會做下功課,睇下邊間「笑哈哈」多D~ 終於-每層都會有支溫度計,只要第一層任務完成,溫度計就會插到下一層,如此類推。等~寂寞到夜深,只要時間一到就可以開動架啦~ 快D,快D..... 第一重:草青味十足,有菇,絲瓜,菜⋯等你可以清清味蕾先。可能因為個2「舊」絲瓜D皮批得唔係好清,所以食起上黎有D硬硬地,但個海鮮就十分贊,清甜得黎無沙,十分爽,好有咬口。大家唔好睇佢好似好少份量,其實食多層就覺得飽到上心口。第二重:重點之一,有🦐🦐🦐,青口、元貝以及些少金菇。一個字「好正」。我首先食左🦐先,熱辣辣的,嗯~ 好爽牙,🦐既精華完全比我吸收晒。至於元貝,見唔見到奶白色既湯汁牙?就係將第一層剩得既汁倒返去第二層,等佢二次吸收,所以先有哩個效果,咁難得 當然要飲左D汁先啦,簡直就好似飲緊海鮮湯一樣,再食埋主角,一D都唔覺得老,教到時間岩岩好。由於時間關係,第三重又開始了。今次個主角係:魚。見唔見到D骨膠原蒲晒頭,透明透明的,咬完第一口,完全感覺到「張」住左你個口,一D唔會會有腥味。至於你見到既青口,是咁的,係被
終於-
由於時間關係,第三重又開始了。今次個主角係:魚。見唔見到D骨膠原蒲晒頭,透明透明的,咬完第一口,完全感覺到「張」住左你個口,一D唔會會有腥味。至於你見到既青口,是咁的,係被逼由上一重跌落黎的,其實我覺得急左D,令我無咩時間認真享受食物,十分狼狽。但如果唔開始第三重,食物因此會過火,變得老左,其實我有問過服務員,可唔可以拖延少少,因為食唔切,但佢話:一層連一層,最多拖到1-2分鐘🙈。我地唯有不停地食,食,食,希望可以趕上進度啦。
第四重:大/小花蛤+廣島蠔+南瓜。食到第四重,已經捧住個肚,所以由第三重既「番茄仔以及黑本耳」再一次下墜。今重我決定食左配菜先,個南瓜真係好甜,真係幾飽都要食牙
再黎花蛤同埋蠔,同樣都係爽夾甜,簡直無得頂。
第五層:以素菜為主。但今次個番薯就唔係好甜,可能我食左好甜既南瓜吧。而個玉米同南瓜一樣甜到入心。至於個鮑魚同螺呢,起殻個時有D辛苦,同埋麻麻地乾淨,因為仲有腸係度,但味道仍然是美味以及清甜的。
生人蔘粥底:將以上5重既海鮮汁全部留晒粥底度,相信唔講都知道幾咁好味啦。不過提一提,因為都幾重味,甚至有些少甘苦味,如果唔係好頂到人蔘味既就可能轉第二個粥底會好D。