2025-07-23
15/6/2025📍The Drawing Room呢日嚟食👩🏻🦰嘅生日飯 揀咗食afternoon tea 聽講呢間酒店嘅tea係數一數二嘅好食 仲有得自由揀自己想食嘅item 今次嘅主題係魚子醬 同Royal Caviar Club crossover 會送兩張魚子醬coupon而且適逢當日係父親節 酒店仲送多2盒魚子醬比客人添😙我哋早兩個星期係Klook book 就有位 都冇啲人講到咁難book揀咗2:30嘅session 限時90分鐘⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🍵首先侍應會同我哋介紹翻16款茶葉 每人可以揀一款 我哋random揀咗2款 💁♂️其中一款應該係玄米茶 好重炒米味 好好飲跟住侍應會推一架餐車過嚟 介紹返每樣甜點同鹹點 total有7樣甜點同7樣鹹點可以揀我哋全部都揀咗一款 試晒之後覺得有幾款係特別值得推薦❣️排名分先後㗎~✨Uni custard用日式高湯整嘅燉蛋 加上超鮮甜嘅海膽同魚子醬 真係勁正😭 口感好嫩滑 有啲鹹鹹甜甜咁✨”Yin Yeung” foie gras rose首先賣相超靚 成朵玫瑰花咁🌹 女仔見到一定心心眼😍食落仲驚喜 原來係鵝肝醬
📍The Drawing Room
total有7樣甜點同7樣鹹點可以揀
✨Uni custard
✨”Yin Yeung” foie gras rose
首先賣相超靚 成朵玫瑰花咁🌹 女仔見到一定心心眼😍
食落仲驚喜 原來係鵝肝醬、expresso 同紅茶整嘅mouse 餅底係薑餅
一啖咬落去 鵝肝嘅鹹香、咖啡同茶嘅香氣 同時係口腔散開 鹹甜交集 幼滑嘅mouse同脆脆嘅餅底 無論味道定口感 都係冇得頂👍🏻👍🏻
✨St Regis cake
白芝麻mouse同海綿蛋糕嘅芝麻味好香 帶少少麵豉醬嘅鹹味 不愧係signature cake😎
✨Choux
士多啤梨泡芙 配酸酸甜甜嘅yoghurt 好清新
✨Panna cotta verrine
雲尼拿奶凍加上橄欖油啫喱 非常之smooth
配咗魚子醬 係好有趣嘅配搭😋
✨Cheese box
軟滑嘅芝士配魚子醬 入口即融❤️呢樣歸係甜點 但我哋都覺得佢應該係鹹點 因為都冇咩甜味🤣
✨Scone
每人都有2件scone 分別係plain 同raisin scone
食落唔算好乾 配clotted cream同4款jam食 食晒真係勁飽😂
我哋都冇話特別鍾意食scone 都唔知呢度嘅算唔算好食
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
最後埋單$880(連加一)
成個體驗都好好👍🏻食物同服務都💯嚟呢度慶祝節日係好好嘅選擇 一定會好難忘🥰
絕對值得一試~
推薦指數🌟:5/5