今日放工之後同朋友係銅鑼灣食意粉狂熱。間餐廳係皇室堡,都唔算難搵。裝修就用左開放式設計,餐廳同商場中間只有矮欄,空間感十足,而由於餐廳所在位置本身人流唔多,所以都唔洗太擔心私隱問題。我地叫左個 Pasta & Pizza Holic Set ($318), 個餐有湯,有沙律,有主菜,有甜品,份量十足。首先黎既係特濃南瓜粟米忌廉湯同法式芝士洋蔥湯。個南瓜湯味道偏濃,有南瓜味,而個洋蔥湯入面就有粒粒洋蔥,再加一個浸軟左既芝士麵包,味道尚可。之後有香草雞肉凱薩沙律,d菜都尚算新鮮,水準之中。前菜有意式炸魷魚圈配他他汁,個魷魚圈粉漿略嫌過厚,而魷魚亦欠彈牙,但炸出黎都脆口,配上他他汁味道還可。另外我地又叫左個蒜味芝士雞翼。個雞翼表面煎得金香脆口,食落亦有蒜香味,肉質嫩滑,屬於水準之作。主菜有蒜香白酒汁海蜆意粉。個意粉d蜆都足料,而意粉食落口蒜香味十足,但略嫌乾身,總體值得一試。另一個主菜係明太子忌廉海老披薩,個披薩熱辣辣咁上枱,食落口芝士十足,餅底薄,食多都唔會覺頸渴,值得推薦。飲品我同朋友各自叫左草莓荔枝綠茶同芒果黃香李蕉茶。d茶都有飲到好香既水果味,可以一試。最後係甜品Tiramisu,

之後有香草雞肉凱薩沙律,d菜都尚算新鮮,水準之中。

最後係甜品Tiramisu, 蛋糕小小,但味道卻不俗,為成餐作一個唔錯既點綴。
2020-01-09