2017-02-07 134 瀏覽
今晚約咗一位老朋友見面,當然要揀一間比較好嘅餐廳。第一次黎February,個人覺得餐廳面積雖然唔係好大,但係勝在環境舒服,因為座位都係沙發櫈,軟綿綿,而且餐廳掛滿好特別嘅吊燈,燈光較暗淡,啱曬傾計加食野。由於我哋兩個人食,所以我哋叫咗兩份主食,包括德國火焰鹹豬手及白松露油黑松露野菌天使麵,其中一份加左$38轉為晚餐套餐,多咗一份沙律同一杯飲品。起初以為套餐嘅沙律唔會太大份,但原來唔係,份量似單點沙律咁,我哋兩個人一齊食都可以。沙律醬汁係黑醋,偏甜嘅醋味配合新鮮雜菜,作為餐前沙律夠開胃,而且仲有兩塊煙鴨胸添。至於德國火焰豬手,因為係呢間餐廳嘅主打菜式,當然做得好出色。不論視覺同味覺都能夠滿足到我哋。侍應將剛剛烤好嘅豬手放到餐枱上,然後淋上冧酒,再點火,達致火焰嘅效果。欣賞完火焰嘅效果,侍應就拎豬手入廚房,將佢分成小件,然後再呈上俾我哋慢慢享用。豬手外皮鬆脆,好似食緊乳豬皮咁,味道亦啱啱好,配合酸菜一齊食完全唔覺得油膩。白松露油黑松露野菌天使麵,雖然份量唔算太大碟,但勝在白松露油嘅香味同洋蔥嘅香味非常夾,配埋野菌粒,令天使面食入口,口腔充滿各種香味。天使麵嘅質地亦夠彈牙,不會太軟身。兩個

兩個人食$500左右就食到超飽又滿足,絕對係開心嘅一餐!