餐廳: 圓善素食
資訊:

2021-07-20 374 瀏覽
幾次行過都比餐廳既裝修吸引, 門面好簡潔明亮咁岩都有個朋友鍾意食素食仲約係呢間餐廳, 終於真係入去試試佢6點45分左右到, 無book位, 好彩比我們趕到最後一張枱, 同場有group人應該係book左私房菜, 所以位少左, 後面開始要等位我們一共三個人食, 無叫好多菜, 叫左時令養生湯, 雞絲粉皮, 豆腐煲, 紫菜卷 和 香椿肉碎素翅炒飯, 一共五樣1)時令養生湯 - 紅蘿白合掌瓜素湯 (無影相)湯是正常, 幾清但無咩特別2)雞絲粉皮應該係開胃小食, 但竟然最後先上到, 麻醬係多既, 粉皮都爽, 不過唔算好突出3)椒鹽紫菜卷本身對呢個菜好期待, 但椒鹽實在太重手, 一食入口只覺得䶢, 無哂紫菜的香味, 有D失望4)豆腐煲 (影得唔清, focus左係青豆上)呢個以為好普通, 反而出乎意料好食, 因為個煲入面有幾款種類豆腐, 有不同質感, 不會好似外面豆腐煲得煎炸豆腐咁悶, 有驚喜, 不過都偏濃味5) 香椿肉碎素翅炒飯 (無影相)個炒飯係除左湯之外, 另一樣比較清淡既一碟, 食完濃味既野, 覺得個飯特別好食, 唔會覺得炒飯好油, 都推薦可以食總結:整間餐廳的食物都正常, 不能用驚喜好好
幾次行過都比餐廳既裝修吸引, 門面好簡潔明亮

1)時令養生湯 - 紅蘿白合掌瓜素湯 (無影相)
湯是正常, 幾清但無咩特別

2)雞絲粉皮
雞絲粉皮

3)椒鹽紫菜卷
椒鹽紫菜卷

4)豆腐煲 (影得唔清, focus左係青豆上
豆腐煲

5) 香椿肉碎素翅炒飯 (無影相)

總結:
整間餐廳的食物都正常, 不能用驚喜好好食黎形容, 但都不差既
最重要餐廳感覺好清潔, 我背對住餐廳廚房後面, 無異味之餘, 望入去地下都係乾淨無積水, 成個感覺好好, 令人好安心進食
而且以素食餐廳黎講,裝修舒服又無傳統週圍都係佛像擺設, 加上佢仲有愛心飯卷可以比人買, 捐比需要人用, 更顯善心
2021-07-16
豆腐煲