2010-09-04 510 瀏覽
過開中環搵朋友,咁順道食埋晚飯先歸家啦 ~ 雖然話明係同鄉會啫,但唔寧波鄉里都黎得食飯架,我鄉下都唔無寧波。原來依間食肆都幾出名架喎 ~前菜兩小碟,咸菜加左啲麻油,香香甜甜,好開胃。鹽水花生,林得黎有趙口,咸咸地又充滿水份,由細到大都好鍾意食,因我唔多喜歡食乾花生既。燻蛋,必食 ﹗食到停唔到口,食左整整一隻仲想繼續食,真係可以連吞半打,實在太好味,但要留肚試其他菜式,所以都要為大局著想,忍。蛋黃糖心勁香蛋黃味,天然蛋黃甜味,加少敨椒鹽同吃,更提升燻蛋既味道 ﹗朋友仲意為係日本溫泉蛋,哈哈,咁遠飛黎咪好貴?三色併盤配芫西豉油,自選冷盤。白肉,無咩特別,五花腩一片,但嚥嚥靭靭,完全無肥膩感或食緊煙肉既感覺。海蜇,完全無調味,如果落啲麻油會更香口,得個爽字,無味囉,可以點啲芫西豉油同吃。怪味雞,真係唔知咩味,好普通囉,無特別。火腿津白,如果淨食金華火腿又實在太咸、如果淨食上湯津白又單調又寡,必須要一齊食,味道方可以得到平衡,咸香加鮮甜。如果用津白卷住金華火腿同吃更好。小籠包,放左一段時間,所以包形已塌下,皮變硬、汁收乾,完全唔燙口,可以直接整隻放入口。肉鮮味濃,仍有少量肉汁,有幾滴。味道唔錯

小籠包,放左一段時間,所以包形已塌下,皮變硬、汁收乾,完全唔燙口,可以直接整隻放入口。肉鮮味濃,仍有少量肉汁,有幾滴。味道唔錯,算係好食,最衰唔係灌湯小籠包囉。但依度比其他食肆既餡多好多,大大份。如果即叫即蒸即上枱,應該會有返正常水準 ﹗

紅燒獅子頭,先炸後炆,香濃豬肉味既肉丸,炆得入味,好食 ﹗但一定要趁熱食,凍左就唔好食,啲芡會琼到一舊舊。

寧波炒飯,有咸肉、蝦米、菜粒,係咁多,好普通好普通既炒飯,而且我一向最憎就係炒飯會落菜,搞到啲飯濕笠笠。味道一般,食兩啖已唔想再食,好想又搞啲救命辣椒油渣撈黎食,唉。楊州炒飯係 NO.1 ~

蘿蔔絲鰂魚湯,好清甜既湯,可能因為差不多食晒濃味既送菜之後個湯先到,覺得個湯特別淡,但仲飲到有魚味既。鰂魚太多骨食唔到,但都咬左幾啖,味道都算鮮啦。

酒香湯丸,因該係甜米酒來的,十足十細個阿媽釀嗰啲客家甜米酒味。

高力豆沙,點解叫高力呢?人名黎架?點解唔叫大力呢?熱辣辣,裡面係豆沙餡,少少甜,比我依啲唔多愛食甜野既人最啱。

咸菜、鹽水花生
高力豆沙
2010-08-18
燻蛋
紅燒獅子頭
  • 燻蛋、紅燒獅子頭