2023-03-03 232 瀏覽
食完飯阿女話要食甜品,淘大商場附近都有好幾間選擇,睇咗餐牌,最後扑鎚食呢間金滿堂。間鋪唔大,坐得幾逼夾。餐牌上嘅選擇妥多,睇咗一輪,阿女揀咗個芒芒小丸子,阿仔嗌咗個金玉滿堂,而我就比較唔好彩,想要嘅甜品都賣晒,揀到第三次至揀到個「樂天」。啲甜品話都冇咁快就送咗上枱,大家嘅第一個反應都係話呢度嘅甜品好,因為真係唔係太甜。首先要講嘅係碗芒芒小丸子,除咗芒果同雪糕,仲有小丸子同大量嘅水晶珠,阿女就係睇中啲珠仔至揀佢的,加埋芒果汁底,話非常之滿足喎!阿仔嘅金玉滿堂其實係芒芒小丸子嘅升級版,比芒芒小丸子多咗龍眼同蘆薈,基本上佢哋兩個嗌嘅嘢其實都係差唔多。我要嘅「樂天」最後送上。呢個甜品係紫米露底,除咗有芒果之外,仲有啲清心丸同一個自選嘅雪糕(我揀咗奶茶味)。我一向鍾意紫米做嘅甜品,呢度嘅紫米煮得好,夠冧,加埋啲牛奶味道啱啱好,非常合我心水。好在我哋嚟得早,唔使等就可以入座,我哋走嘅時候出邊已經有一條人龍在等位。睇嚟呢間甜品店嘅人氣真係唔錯,有機會會再嚟試佢其他嘅甜品。

芒芒小丸子

金玉滿堂

樂天

2023-02-28
$45 (其他)
芒芒小丸子
金玉滿堂