2023-08-12 98 瀏覽
今日約了朋友午餐聚,本身諗住到九龍城係食泰菜,但因為天氣太熱,所以改變主意去食西式嘢,經過門口裝修幾企理,就入去食,室內冷氣好正,環境又乾淨,小店模式,看看餐牌有set lunch, 方便,唔洗諗,就點了濶條面,西班牙炒飯和炸雞沙律。鮮蝦濶條面,唔heavy, 就算一個人食哂都唔會over, 大蝦新鮮,有彈性西班牙海鮮炒飯,上菜時,個碟仲好熱,味道係傳統,無mix up香港口味,呢個我鐘意呀,飯上既大蜆係甜,勁鮮,如果多幾隻食下就好炸雞沙律,呢個係令我驚喜,因為我叫沙律原意係想食菜,但點知個炸雞勁好味,應該用左西班牙香料醃製(我不懂分辨),係特別味道,外脆內嫩,如果可以散叫炸雞就好最後,才為女士們,當然要叫甜品結尾巴斯克芝士蛋糕,本身不是我杯茶,但就算我食了半份,也不會覺得heavyTirumisu, 我推介,不是魚膠粉既製成品,係creamy 口感,底部咖啡味,真心,咖啡愛好者必試焦糖燉蛋,比較無以上甜品咁出色,可以再焦糖一點,但蛋香夠這小店,適合幾個朋友飯聚,尤其是女性,邊食邊傾,九龍城除了泰菜,原來還有其他選擇

最後,才為女士們,當然要叫甜品結尾
焦糖燉蛋,比較無以上甜品咁出色,可以再焦糖一點,但蛋香夠

• 炸雞沙律配自家醬汁
  • 西班牙海鮮飯