2016-10-17 4560 瀏覽
約左一位最近開始轉食素既舊同事食飯, 要揀餐廳真係有點頭痛。好在最近係社交平台到見到呢間餐廳推出自助素食BUFFET! 地點仲要好近我屋企, 正!星期六中午時間黎到, 我地BOOK左11:30食第一ROUND。早到既我地, 係門口等左一陣, 就準時入座, 開餐。食物區域由左至右呈"L"型擺放, 種類分別有湯水、冷盤、熟食、甜品、沙津及飲品。食物頗多, 但無明確寫明每個菜式既名, 好多時都要估估下, 唔係甘清晰。不過一邊囉食物都一邊覺得大開眼界, 真係估唔到豬大腸都有素食仿製品!! 到底要花幾多心思都可以做到外形同口感都甘似??飲品區域除左有鮮榨果汁, 仲有乳酪機。過少少仲有一啲養生既茶包, 例如桂圓紅棗、薑茶等等。貪心既我每樣都想試, 就自製一個雜錦拚盤。我最鐘意既係果個素魚! 用蕃茄汁煮, 味道酸酸甜甜, 而口感真係食到一絲絲既纖維, 而且有「肉」汁, 唔會好乾。另外, 雞睥形狀既其實係腐皮! 味道普通, 不過食既時候原條腐皮食番, 好有玩味。仲有半圓形既「豬柳」都好出色, 味道惹味, 口感真係有幾分似漢堡扒。燒賣、鰻魚同豬大腸都係好推介要試下既既新奇素菜。平時食自助餐我都好鐘意食沙

早到既我地, 係門口等左一陣, 就準時入座, 開餐。

到底要花幾多心思都可以做到外形同口感都甘似??
飲品區域除左有鮮榨果汁, 仲有乳酪機。

過少少仲有一啲養生既茶包, 例如桂圓紅棗、薑茶等等。
貪心既我每樣都想試, 就自製一個雜錦拚盤。

燒賣、鰻魚同豬大腸都係好推介要試下既既新奇素菜。
平時食自助餐我都好鐘意食沙津, 而呢到既沙律吧特別既地方就係佢既醬汁。

多達七款自製既沙律醬, 當中包括簿荷榛子、提子肉桂、檸檬芝麻、無花果等等。

個個醬料食落都特別新奇。 而且BLEND碎左既新鮮醬料, 伴住蔬菜一齊食, 感覺好RAW好天然。

我最鐘意無花果醬, 味道微甜有酸, 仲有少少果仁既CREAMY口感。
冬陰公湯一般, 味道較淡, 如果可以辣一點, 濃稠一點就好。
桂花糕清甜幽香, 抹茶布甸夠滑。

食物都不斷REFILL, 個半小時其實夠哂時間食野。

我地用左門口囉既COUPON, 有88折, 計番原來係等於免左加一。

呢個價錢可以食到個BUFFET BRUNCH, 還可以渦。
2016-10-09