2023-03-11 540 瀏覽
起碼有三年冇黎過啦,唸住今晚清清地,縱然我朋友泊左架車響延文禮士道,都專登忍住腳痛老遠行過去唸住懷緬下昔日嘅味道!點解⋯⋯搬左鋪位,應該係之前位置要收樓啦!離遠見到個招牌求其到用張紙貼住😱第一個恐怖 入到去無論裝修傢俬擺設,全部都好有內地feel ,(仲加咗好多內地口音)啲傢俬好似用咗10幾年咁,個大Menu用咗紅色同黃色,完全係內地嘅design啦😪😢真係滴晒汗都入咗去坐啦,咁唯有照嗌返以前食嘅嘢-墨丸米同埋豬肉丸雲吞河粉。聞一下個味道,似乎同以前差唔多啫(我以為)點知食落口真係有啲唔同咗,特別係個豬肉丸,咬開睇,個出邊表層係淺灰色入面係粉嫩嘅粉紅色(我朋友話以前食完會好口渴,而家反而冇咗)🤪咁呢個係讚定係彈呢?其實食嘅味道雖然唔同咗,不過又未至於超級差!只不過係成個感覺唔同咗姐,我個人麻麻哋內地feel嘅嘢,成個裝修 氛圍擺設我都不喜歡 😔點解唔係越做越有貴氣而係越做越⋯⋯⋯當然我唔係歧視內地客或者內地野,只係從前嘅黃明記響香港都有一定嘅知名度丫 ,點解要選擇走向內地化?