2022-07-18 78 瀏覽
九龍城出名多美食,而家有埋地鐵好方便呀!呢晚friend子帶我到【上戶酒場】食美味嘅日本菜,入到去好似到左日本嘅居酒屋咁,好有feel~ 可以暫時醫吓思鄉病~前菜係我幾鍾意食嘅【鯷魚醬伴蔬菜】,鯷魚醬係以沙甸魚和吞拿魚混成,好鮮甜美味,配合爽口嘅蔬菜一齊食,簡直一絕~【火炙左口魚邊沙律】左口魚邊一疏疏好香滑,滿口油香~【燒鱈魚干】燒到金黃色香噴噴,趁熱食好香口~【池魚刺身】好吸睛, 仲可以1魚2食~薄薄的池魚刺身,好通透,盡顯師傅的刀功~蘸酸汁一齊食得特別鮮甜~而魚骨嘅部分就拎左去炸,炸到金黃色,好香脆~到【什錦串燒】出場!用煙燻特別有風味~ 煙燻活白鱔,肉質結實彈牙,豬肋條肉味濃郁,仲有黑豚肉腸同羊鞍呀~再嚟食個【芝士海鮮帆立貝】,放左玫瑰花做點綴,仲有卜卜趣嘅蟹籽,鋪了滿滿嘅芝士,令帆立貝口感提升~【鯛魚湯野菜烏冬】魚湯清甜,加上野菜,味道清怡健康~最後食埋美味嘅甜品【日式蛋卷】作結,巨蜂提子蛋卷和香蕉朱古力兩款口味各有特式,蛋糕十分新鮮香軟,呢次真係一個很圓滿的高質晚餐喔~

【火炙左口魚邊沙律】左口魚邊一疏疏好香滑,滿口油香~

【燒鱈魚干】燒到金黃色香噴噴,趁熱食好香口~

【池魚刺身】好吸睛, 仲可以1魚2食~

而魚骨嘅部分就拎左去炸,炸到金黃色,好香脆~

【鯛魚湯野菜烏冬】魚湯清甜,加上野菜,味道清怡健康~

2022-07-05
2 分鐘 (堂食)