同朋友特登嚟到九龍城食飯,終於有機會嚟到呢間我𝑏𝑜𝑜𝑘𝑚𝑎𝑟𝑘咗勁耐,以前係中醫館,而家活化成為特色𝑐𝑎𝑓𝑒嘅 taiwotang1932 ✨雖然地點位置唔算特別方便,但仍然係好多人排隊,我哋五個人,星期六嘅6:30左右到都等咗大概半個鐘先有位~原來呢度除咗裝修有特色之外,𝑚𝑒𝑛𝑢上嘅菜式都好特別,見到有鵝肝菠蘿包同埋有用蝦米同腰果配搭嘅薯條等等。.purposely came to kowloon city to try this unique lifestyle cafe taiwotang1932 ✨ it use to be a chinese medicine clinic but now its a cafe 😮 other than the unique decor, the dishes on the menu is pretty unique as well! overall, even tho its unique, but you can get better food for the sane price somewhere else ☹️ make sure y

purposely came to kowloon city to try this unique lifestyle cafe taiwotang1932 ✨ it use to be a chinese medicine clinic but now its a cafe 😮 other than the unique decor, the dishes on the menu is pretty unique as well! overall, even tho its unique, but you can get better food for the sane price somewhere else ☹️ make sure you reserve time to queue!
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 6.8/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 8/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 6/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 5.5/10
🌟裝修有特色 • 整體性價比較低 • 要預時間排隊 • 用餐時間為1.5小時✨

《慢煮八爪魚蓮藕意粉》$178🌟7/10🌟
𝐺𝑟𝑖𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑂𝑐𝑡𝑜𝑝𝑢𝑠 𝐿𝑖𝑛𝑔𝑢𝑖𝑛𝑒 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐿𝑜𝑡𝑢𝑠
其實呢個意粉嘅味道係唔錯嘅,八爪魚煮得好好,蓮藕嘅味道主要係醬汁上,再加啲烘到香脆嘅蓮藕片,食落又幾惹味~但感覺上呢個意粉嘅份量比𝑐𝑎𝑟𝑏𝑜𝑛𝑎𝑟𝑎小,而且比較貴,感覺上性價比唔太高。
卡邦尼扁意粉

《卡邦尼扁意粉》$108🌟6.5/10🌟
𝐿𝑖𝑛𝑔𝑢𝑖𝑛𝑒 𝐶𝑎𝑟𝑏𝑜𝑛𝑎𝑟𝑎
呢個係一個無論食材定味道都比較普通嘅𝑐𝑎𝑟𝑏𝑜𝑛𝑎𝑟𝑎,又未至於要話佢係難食嘅,但就係麻麻哋囉🙊
雞蛋仔與雞
雞蛋仔與雞

《雞蛋仔與雞》$98🌟6.5/10🌟
𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑎𝑛𝑑 𝐸𝑔𝑔
分數主要係比炸雞嘅,因為雞蛋仔真係好普通,完全唔脆,無咩味道。炸雞炸得幾香脆,再加埋𝑠𝑦𝑟𝑢𝑝鹹鹹甜甜咁,都幾開胃嘅,但整體同雞蛋仔唔太夾🙊

《西班牙油炸鬼伴阿華田雪糕》$78🌟7.8/10🌟
𝐻𝑎𝑝𝑝𝑦 𝐶ℎ𝑢𝑟𝑟𝑜𝑠 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑂𝑣𝑎𝑙𝑡𝑖𝑛𝑒 𝐼𝑐𝑒 𝐶𝑟𝑒𝑎𝑚
成晚最好食就係呢個𝑐ℎ𝑢𝑟𝑟𝑜𝑠!!熱辣辣嚟到,再淋上朱古力醬,加埋唔會過甜嘅阿華田雪糕,一冷一熱咁,口感層次好豐富!
鮮果雪糕窩夫伴焦糖味雪糕

《鮮果雪糕窩夫伴焦糖味雪糕》$88🌟6.8/10🌟
𝐹𝑟𝑒𝑠ℎ 𝐹𝑟𝑢𝑖𝑡𝑠 𝑊𝑎𝑓𝑓𝑙𝑒 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐶𝑎𝑟𝑎𝑚𝑒𝑙 𝐼𝑐𝑒 𝐶𝑟𝑒𝑎𝑚
𝑤𝑎𝑓𝑓𝑙𝑒 𝑏𝑎𝑡𝑡𝑒𝑟應該同雞蛋仔用嘅一樣,所以都係唔脆同埋冇味道。不過焦糖味雪糕幾好食,唔會話太過甜。

大和堂咖啡店