2022-08-07 73 瀏覽
放工同同事落咗九龍城覓食,原先諗住食泰國菜,點知經過呢間上戶酒場,我哋就突然都係想食返日本菜,見有位就即時轉軚XD店內裝潢非常日系,難得嘅係座位寬躺,座位之間有足夠距離,唔會坐得迫澀,好啱傾計gathering!一坐下,店員先送上野菜條前菜,呢道前菜頗有驚喜,因為鯷魚醬都係師傅每日新鮮即整!鯷魚醬充滿鹹鮮,估唔到同爽甜嘅野菜條好夾!完成咗大project,我哋都決定食好D!點咗一條鯛魚刺身,整條鯛魚片成刺身,份量好多呢!鯛魚肉質紮實,味道鮮甜,配sake一流!食完刺身之後,店員亦幫我哋將魚頭及魚身攞去整天婦羅,一魚二食!蒜片赤雞腎都唔錯,雞腎口感爽彈,面頭鋪滿黑椒蒜片,蒜香十足,調味啱啱好,唔會太鹹,又係送酒恩物!明太子奄列值得一試。奄列煎至表面金黃,內裡仍然好嫩滑,仲見到蛋汁呢!包住明太子,更添鹹鮮,配埋面頭嘅木魚絲,充滿和式風味!