2021-12-17 119 瀏覽
雖然話香港好多日本餐廳,不過有得食會席料理就比較少見,呢排就見到專食日本和牛既「日山」新開左間姊妹餐廳「月山」,上到去發現環境好靚,有都市夜景+草木裝飾極之有氣氛,今次就點左九道菜會席料理,每人$1,388,價錢確實唔平,但試完就發現個view同食物質素都值得。先付賣相用鮮花點綴超精緻,我自己就最鐘意梭子魚一夜干,魚味好濃又唔腥。松葉蟹亦都細心地拆哂殼,原條蟹腳啖啖肉,好鮮甜。刺身質素都好新鮮,牡丹蝦仲好大隻又厚肉。煮物有赤鮑,好有咬口,同山椒肝醬既配搭又幾創新。燒物仲有日山招牌菜A5和牛,一食就知係靚牛肉,肉質好嫩一d都唔un。炸物有北海道公魚配甘薯,但公魚本身比較多骨,反而旁邊既甘薯更加正,又甜又綿。主食有九州雞湯素麵,所以一定食得飽。最後甜品有北海道赤肉蜜瓜,甜蜜又多汁。

松葉蟹亦都細心地拆哂殼,原條蟹腳啖啖肉,好鮮甜。

刺身質素都好新鮮,牡丹蝦仲好大隻又厚肉。

煮物有赤鮑,好有咬口,同山椒肝醬既配搭又幾創新。

主食有九州雞湯素麵,所以一定食得飽。

最後甜品有北海道赤肉蜜瓜,甜蜜又多汁。