2016-10-10 1755 瀏覽
樂廚,我光顧左5次,今次,係隔左一年先去。點解去5次食私房菜,我唔喜歡煩,食過覺得唔會太差,就去,加上有間房,可以約朋友傾計,尖沙咀又近大家。我係第一次寫食評,有乜原因引發寫,係想分享下,俾大家知道一些事。。。今次,我同男朋友請兄弟姊妹食飯,大家聚會,樂廚岩岩我諗起的一個地方。食飯前,我以whatsapp 方式訂台,同何小姐一直溝通,講明今次係請客。前一日,我以whatsapp 同何小姐講人數有所更改,改為9位,我知當時已經好夜,我估都會冇人覆,點知系夜晚11點幾得到回覆,話可以,何小姐仲係第二日回覆我多一次:您好!溫馨提示:非常謝謝你預訂今晚10月9日,(星期日)9位,$238/位套餐的晚宴,甜品默認是香芋丸,謝謝支持!🙏🏻😊時間:約7pm我們只收現金,謝謝!提提你~樂廚地址:尖沙咀漆咸道南119C號豐景大廈,8樓C室(入口開在:柯士甸路 永業大廈對面 請按門鐘 請進)請通知相關朋友,謝謝支持!🙇😊樂廚/何小姐當天,當人齊時,開始食飯了,點知上的第一道湯上左十位,當時,我地覺得好奇怪,就資訊一位員工,距堅持講我地係訂左10位,之後我叫距問下個老板娘,姐係何小姐個家姐,距負責煮野食,
樂廚,我光顧左5次,今次,係隔左一年先去。

您好!
溫馨提示:
時間:約7pm
我們只收現金,謝謝!
提提你~
請通知相關朋友,謝謝支持!🙇😊

樂廚/何小姐

當天,當人齊時,開始食飯了,點知上的第一道湯上左十位,當時,我地覺得好奇怪,就資訊一位員工,距堅持講我地係訂左10位,之後我叫距問下個老板娘,姐係何小姐個家姐,距負責煮野食,個員工拎番果碗湯。何小姐個家姐入到來,都係話我訂左10位,當時,我請距問番距細妹何小姐,了解下當時情況,到家姐了解清楚,就話以為我地係十位,話今朝準備左條靚魚,又話準備隻大雞,材料準備好了,我地唔知距想講乜。

過左陣,距拎番碗湯入來,話整好左,叫我地飲多一碗,唔好哂,當時我地話唔要,個家姐仲係要放入來,因為係請客,搞到當時氣氛好尷尬。

之後每次上菜,都係以10位計算,其中一位朋友話點解要迫我地食10人份量,因為好多我地都食唔到,仲堅持要上10位。另一個朋友話貴店屈我地收多一位錢,好過分。因為係請客,我同男朋友唔想搞到甘勞氣。

到埋單時,成為2380即係收左10位價錢,果下我地真係好無奈,而其他朋友都覺得樂廚老屈我地,叫我show番whatsapp同個家姐對質,男朋友唔想煩,俾左2400即走人。

本來仲有幾次聚會都係想去樂廚,依家的心情,係大失望,因為我發whatsapp 問何小姐,距話了解清楚再回覆,原來件事係甘複雜,要了解一日一夜都覆唔多,哈哈。。。
2016-10-09