2021-12-20
話說疫症期間好耐無同兩老去飲茶🫖見有時間就同爸媽一齊去一間好傳統上歷嘅酒樓飲茶🍵裝茶杯嘅碟都咁精緻,雖然得3個人,但一定要試晒呢間酒店嘅三寶😋🍲 沙田新強記雞粥($98):🌟🌟🌟🌟🌟我哋叫咗個例牌雞粥,一上檯估唔到咁大鍋,三個人係食唔晒😂而淺嚐左第一啖粥,覺得超綿超入味~三個人食得好開心,仲有好多雞件在粥入面,啲雞味入晒煲粥度,仲食到薑絲同蔥,而啲雞仲好「淋」好好味😋果然係呢間酒家嘅三寶之一,我自己俾佢5粒星!🐥 原隻金牌燒乳鴿($48):🌟🌟🌟🌟🌟另外三寶之一係呢個燒乳鴿,可能太耐無食乳鴿,上碟時仲熱辣辣,爸、媽同我都覺呢度嘅燒乳鴿外脆內軟,乳鴿燒到剛剛好😋一隻三人勁速清咗佢。🥩 招牌燒鵝瀨($48):🌟🌟🌟🌟嘩嘩嘩⋯本身店舖三寶之一嘅燒鵝最細都要叫例牌($120)比較多,但我哋實在太飽食唔落了,點知食食下來到下午茶時間有下午茶點心紙😂即刻叫左招牌燒鵝瀨,想試咪佢個燒鵝有幾掂先?嘩!下午茶俾咁個燒鵝髀我哋?又係燒到外脆內熱,肥瘦剛好,配瀬粉真係無得輸😝📍總結:🌟🌟🌟🌟好懷念以前好多人一齊飲茶嘅日子,我覺得呢間酒家歷史猶久,我覺得都係值得一試嘅,雖然飽到上心口,我哋仲叫左幾款點心試試:
🍲 沙田新強記雞粥($98):🌟🌟🌟🌟🌟
🐥 原隻金牌燒乳鴿($48):🌟🌟🌟🌟🌟
🥩 招牌燒鵝瀨($48):🌟🌟🌟🌟
📍總結:🌟🌟🌟🌟
好懷念以前好多人一齊飲茶嘅日子,我覺得呢間酒家歷史猶久,我覺得都係值得一試嘅,雖然飽到上心口,我哋仲叫左幾款點心試試:芋絲炸春卷、五柳炸雲吞同家鄉薄餅⋯所以您話三個人如何食得晒?啲炸物好脆口好味,當然唔好浪費打包回家啦😋同兩老去飲茶🫖正啊!