2019-10-22 1296 瀏覽
真的很久很久沒有到這間食肆了,今日見人唔多就去食嘢。大約中午一點,星期六,沒有人在外排隊,入去攞位就即時執張枱俾我。呢度食嘢只有45分鐘時間,一定要預早諗定食乜,然後坐低就叫。既然甘耐無食過就當然好想食魚生啦!星期六有個午餐係三文魚腩碎壽司飯,其實唔只三文魚腩碎,仲有兩隻甜蝦,兩片北寄貝同兩片切開左的帶子。我知道呢度份量大,所以叫左少飯,仲有麵豉湯或汽水。麵豉湯一般啦,夠熱,有少量紫菜,細細粒的白蘿蔔,兩隻小蜆,味道不鹹,剛剛好。如果有埋豆腐粒就好喇。魚生飯比我想像中多三文魚腩碎,新鮮,蝦好味,餐黎講都算大隻。帶子就淋得滯,又大薄,不過都有甜味。北寄貝都容易咬,新鮮。飯好有黏性,好飽肚。我最喜歡用紫菜自己包魚生飯食,共四塊新鮮的紫菜,脆卜卜,好食。雖然少飯,但都好飽!

2019-10-19