餐廳: 嘉麟樓
資訊:

久仰大名,終於的起心肝提早預約,結果我哋就book咗喺閒日去飲個晏晝茶! 我哋12點鐘去到,當時都係得兩三枱客,環境靜到蚊飛過都聽到,搞到我都唔好意思要好靜靜咁講嘢 ~\(≧▽≦)/~ 一坐低,為食嘅我見到佢哋嘅餐前小食 ~ 脆合桃,真係好食到停唔到口 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 我由頭食到尾! 佢個芋角($60兩粒)非常好味,外層炸得好鬆脆,裏面雖然係暖暖哋,但係食得出好新鮮。 其中我要稱讚一下佢哋做得好貼心嘅,係佢哋可以嗌兩個點心上,雖然餐牌上面佢哋係寫住三件嘅價錢,但佢見我哋兩個人,於是乎主動問我哋有冇需要叫兩件,抵讚! 我哋仲嗌咗兩件蝦餃($49兩粒),同埋一個灌湯餃($178)。 其實佢哋兩個點心都好有水準,蝦餃啲蝦好新鮮好爽,個皮做得啱啱好,唔會話太厚。個灌湯餃啲料好足,啲湯好鮮甜,不過佢就唔係用最正宗嘅做法上枱。 我朋友咁鍾意食腸粉,點會放過試佢哋蝦腸嘅機會。佢嘅腸粉皮做得好好,好薄好新鮮,睇得出佢哋好有心,裏面嘅蝦同個蝦餃一樣,好新鮮爽口($140)。 不過,我最最欣賞嘅就係佢哋個叉燒包($60兩個),食出叉燒包裏面嘅叉燒有啲炭燒味,而我個朋友就話呢一隻叉燒包,就係佢哋細個時

不過,我最最欣賞嘅就係佢哋個叉燒包($60兩個),食出叉燒包裏面嘅叉燒有啲炭燒味,而我個朋友就話呢一隻叉燒包,就係佢哋細個時食嘅味道,懷念。

燒賣($64兩粒)質素良好嘅,蝦同肥豬肉個比例都好啱,唔會覺得好肥,夾咗埋位先至記得影相。

茶芥收費$84。

盛謂$698.5。

以佢嘅質素同埋服務態度,呢餐飯我覺得食得好抵!

題外話,之後餐廳好多人,full house,同之前入坐時好唔同,都幾嘈下。
  • 叉燒包