2016-05-01 705 瀏覽
同事極力推介,話尖沙咀高麗軒超抵食,燒肉靚,但早已講明裝修比較舊,對我黎講,最緊要好食。晚市放題任飲任食都系200幾蚊,價錢唔系特別平,但燒肉就出奇地優質,令人驚喜!海鮮拼盤包括青口、魚柳、海蝦、魷魚、蒜蓉牛油帆立貝。帆立貝極其新鮮,肥美肉厚,燒製後肉汁既鮮甜同蒜香味道都好突出,好好食。其他海鮮類都唔錯,但唔系太特別,重點系下面d燒肉……牛肉眼色澤紅潤,脂肪均勻不多亦不少,燒出黎仲幾有油脂香,當然牛味都幾香濃。牛舌一睇就知唔會系下等貨,肉質靚自然好爽口彈牙,充滿牛味,完全唔需要任何調味料或醬料,系瘋狂追加嘅其中一款。高麗軒d燒肉的確好食,特別系牛肉。牛肋骨有用少少甜醬汁醃過,非常香甜入味,肉質亦好軟腍,確系一流。至於羊肉都好食,羊有羊味,又有羊羶味,真系款款都唔錯。

2016-04-28