呢日見天氣好(熱),就去咗啟德郵輪碼頭(偽)郊遊,但毫無準備嘅我哋兩手空空去到,又勁肚餓,所以即刻搵嘢食。依一刻我哋先發覺原來呢到咁大,但都係得一間餐廳有開😅😅😅。餐廳個名一睇就知係親子餐廳,成人收費每位$100都唔平。不過一睇餐牌就知道要消費至呢個金額,係完全無難度哈哈...。比較估唔到嘅係餐廳主打中菜😱,因為始終做小朋友市場嘛,雞翼薯條可能會適合啲(小新講嘅)?餐牌好得意,係可以摺埋嘅,襯返餐廳個名😄。拼盤A($88)有四小碟,包括養生小木耳、甜蜜蜜南瓜、靈隱尋味素鵝同生果盤。味道唔錯嘅,不過好似無肉食🙈。而家寫先發現餐廳係咪畀漏咗份香辣口水雞我哋...,定係換咗做生果盤呢?上湯鮮茄有機豆苗($88),叫呢個係因為見隔離枱食,好過癮咁。造型幾靚、幾可愛😍,店員仲畀咗把剪刀✂️我哋剪開個蕃茄🍅嚟食。但我唔太鍾意食豆苗,因為草青味比較重。創意牛柳年糕($128),Wow呢碟個賣相都幾吸引,但如果唔係自己點菜,真係睇唔出呢碟係乜嚟🤣。佢有別於平日嘅炒年糕,因為年糕被切成細細粒,好有創意。呢碟真係幾好食,因為炒得夠香口,又有鑊氣。不過如果🐮牛肉大粒啲會更佳,而家唔係好夠喉。以親子餐廳來説,食

餐牌好得意,係可以摺埋嘅,襯返餐廳個名😄。
拼盤A

上湯鮮茄有機豆苗

創意牛柳年糕

以親子餐廳來説,食物質素都算係咁。我相信在場家庭均係醉翁之意不在酒,主要係想畀個空間小朋友玩下🎈。咁呢到確係幾繽紛嘅,有好多唔同遊樂設施,包括扮家家酒、瀡滑梯、車仔、換衫戲服同石仔池咁😊。

總括嚟講,呢到確係幾啱家庭嚟體驗一下,過一個愉快嘅週末。題外話,我見餐廳都幾識做生意,有賣野餐懶人包,等無準備嘅人喺荒島公園都能夠Chill Chill的野餐啊🍟。
2020-04-19
創意牛柳年糕