2018-02-15 65 瀏覽
小編之前見到有人介紹過呢一間Cafe嘅雞蛋仔,所以今次去嘅目的就係為咗試個甜品,而risotto只係配角😂所以今次都係要介紹咗甜品先。1️⃣抹茶吉士雞蛋仔伴雪糕佢哋呢度嘅雞蛋仔比平時係街邊買到嘅就細粒少少,不過裏面都係半滿嘅。而且雞蛋仔攞到上枱嗰陣都仲係外脆內軟架,但好快就已經淋哂🤦🏻‍♀️另外由於雞蛋仔上面嘅吉士醬份量其實都幾多下,而且都偏甜,所以小編食到一半已經覺得好膩。但你問小編抹茶味香唔香?其實小編真係答你唔到,因為佢只係喺吉士醬上面落咗少少抹茶粉喺度,所以個人就覺得抹茶味係偏淡嘅。雞蛋仔嘅底部仲有啲烤過嘅棉花糖喺度,由於烤棉花糖嘅時間控制得好好,所以棉花糖可以做到外脆內軟。依家雞蛋仔隔離果舊雪糕都係比較普通少少,因為攞出黎嗰陣仲好凍基本上都食唔到有啲咩味,小編只係見到裏面有啲一粒粒嘅OREO碎喺度,所以估計狗狗應該係曲奇雪糕黎掛🤔2️⃣南瓜帶子意大利飯冇期待反而比較有驚喜,Risotto一上枱就比佢黃澄澄嘅顏色吸引左,加埋兩粒煎過嘅帶子擺喺上面真係超靚呀!而味道方面小編覺得亦都唔算話太差risotto入口有輕微嘅南瓜味,而且入口嘅口感仲好creamy添!雖然南瓜味就唔算太重,但個人亦都
抹茶吉士雞蛋仔伴雪糕

1️⃣抹茶吉士雞蛋仔伴雪糕

南瓜帶子意大利飯

2️⃣南瓜帶子意大利飯
而味道方面小編覺得亦都唔算話太差risotto入口有輕微嘅南瓜味,而且入口嘅口感仲好creamy添!雖然南瓜味就唔算太重,但個人亦都覺得可以接受。Risotto裏面仲有啲三色椒、芝士同埋有D醃製過嘅菇類喺度,所以整體嘅口感同埋味道都算豐富。Risotto上面果兩隻煎到金黃色嘅帶子超級正,大隻得來又有少少甜。

戀愛大過天

3️⃣戀愛大過天
呢杯嘢飲小編就覺得普通左少少,本來expect會有玫瑰同埋士多啤梨味,但係點知出嚟原來係冇嘅只有好重嘅菠蘿味,不過好彩飲品嘅甜度都叫啱啱好。雖然飲落士多啤梨味就冇乜但其實杯底度有啲一絲絲嘅士多啤梨肉喺度㗎,而且飲品表面仲有粒睇落似玫瑰嘅士多啤梨喺度添。
抹茶吉士雞蛋仔伴雪糕
戀愛大過天