2017-03-04 291 瀏覽
想同朋友係LCX食野,排哂隊,結果就去左附近的中港城覓食,比較少人,相信無左等位的煩惱。首先叫左明爐燒鵝 例$138,外皮燒得金黃,火候好夠呢!用力夾起一塊燒鵝,不會滴出一點油,不會過份油膩,做得不錯。食下去,外皮剛好,口感香脆,確是不錯。肉質偏向實淨,尚算滑,比預期好好多。黑松露野菌腐皮卷$68,這個菜式是第一次食,感覺十分之特別,外層是經油炸的,食落去小小鹹,多多脆,口感十分之不俗。內裡夾雜著些黑松露野菌,黑松露味唔重,只係微微帶過。而野菌種類就有好多,口感極為豐富,好好味。粟米黑松露野菌釀竹笙$138,這個菜式是第一次食,雖然也食過釀竹笙之類的東西,但這個來得滋味。竹笙非常之爽口,配上汁變得滑滑的,可以一口完成,讓它充斥著整個口腔。味道跟黑松露野菌腐皮卷相似,微鹹,調味非常之唔錯,唔會話好寡!香芒手撕玉龍骨$48 x 2  。香芒汁是原汁原味,好令人欣賞喔,價錢亦唔貴,好值得一試。一開始會用錫紙包好,之後姐姐幫我地剪開,一口咬下去,可以說是啖啖肉,肉汁十足,豬肉味極為香濃。肉亦都好痴骨,證明都夠新鮮,食得好滋味。醬汁牛肋骨$48 x 2。呢個十級推介,原因係肉質非常之林身,一d根

醬汁牛肋骨$48 x 2。呢個十級推介,原因係肉質非常之林身,一d根位都咬唔到,唔會得個un字。一般會有3大片,一夾上去,牛塊是會滴汁的,juicy得很,未食已經覺得吸引,微帶點汁的調味更突顯牛的鮮味,不消兩分鐘我們已經一人三件清哂,不過有點痴牙縫。