Tasty Taiwanese Soup Noodles❤️🍜💫..中環吃飯 一般比人既第一個感覺係西餐廳🍽`酒吧🥂🥃🍸🍹多吧。但其實正正係SOHO區 都有一間主打食地道台灣菜既餐廳。雖然餐廳小小,但平日午后時光 人少少,坐著吃個早飯 感覺都幾舒服悠閒。想吃地道台灣菜🇹🇼❓香港貴為美食天堂,當然什麼國家既菜 都隨處吃到吧。台灣美食:滷味`台灣麵`鹽酥雞`珍珠奶茶`薑母茶,都是代表作吧。ll(豆腐`雞腎`海帶`牛腱`大腸)Brine Platter(Tofu, Chicken Cizzard, Seaweed, Beef Shank, Pig Interstine)綜合拼盤當然要點選吧,一次過可以試晒咁多款口味。款款滷味都滷得夠入味,而我卻偏愛吃大腸👻,夠肥夠大既腸先夠香夠好吃。我知道不健康,但卻好吃喔。llSoup Noodles with Braised Tenderous Ribs每件豬🐽 都係骨肉比例均勻,炆得軟淋入味。台灣麵質煙韌 食落有趙勁,夠Q 夠彈🍜 係我愛吃既麵條呢。llBeef Soup Noodles with Braised Beef Tender Shank牛味濃

l[大呷綜合滷味拼盤 $108]l
(豆腐`雞腎`海帶`牛腱`大腸)
Brine Platter

l[紅燒豬軟骨麵 $88]l

l[大呷紅燒牛肋骨麵 $88]l
牛味濃濃🐮 肉質唔痴牙。台灣牛肉,相信都是必點之選吧。牛肋骨比一般牛腩帶軟筋,食落口感軟豐富 而且我愛吃牛筋呢,但多吃會滯 呢個算係吃牛不錯既選擇。

l[鹽酥雞 $68]l
Taiwanese Deep Fried Salted Chicken Nuggets
炸粉很薄,啖啖雞肉🐥 每口都很香酥。就算凍食 都仍保持住脆口。台灣小食,相信香口小食 又啖啖肉,無人會不喜歡吧。

l[黑糖薑母茶 $28]l
Brown Sugar & Ginger Tea
冬日又點少得薑母茶,薑既香 人大了愈喜歡。濃淡適中 又不太甜,喝下感覺很舒服呢。

l[古早珍珠奶茶 $28]l
Taiwanese Bubble Tea (Brown Sugar)
台灣飲品珍珠奶茶,相信吃台菜 都一定不能少吧。珍珠煙韌帶Q,一口有奶茶&珍珠,味蕾是滿足吧。

午后時光💫,看著中環鬧市既街頭 再細味台灣的味道❤️,算是平日生活中的小確幸。