2017-01-14 1633 瀏覽
當晚我們4個朋友聚會,又有另一班食客同我們一齊,雖然有陌生人在場,但大廚好識得控制氣氛,一開始已經有一杯杯香檳歡迎我們。大家都懶得帶酒,大廚有一箱箱合適的紅白酒,當晚我們這group開了兩支。我們幾個舊朋友可以有傾有講,有時亦會停一停聽大廚講每一道菜式的背景同趣事。菜式正宗地道,好少餐廳會有。沙律雖然簡單但相當好味道,平時戒食粉面飯但當晚忍唔住食完成碟意粉,因為大廚自制慢煮成日的意粉醬太好味,主菜我們訂了牛扒,大廚自家腌制aging的牛扒非常滿足平時是食肉獸的我。完了三道菜已經飲飽食醉,但見到tiramisu又不得不試,質感同餐廳不一樣,而且咖啡味好出,原來大廚有秘密加料。每道菜都是在我們面前煮好,感覺就似在一個烹飪節目坐前排,大廚好有幽默感,所有烹飪知識解釋後都變得好有趣。最後大廚煮好自己blend的咖啡,倒入已有榛子忌廉的小杯,飲用之前大家都禁不住深深吸一啖,香氣撲鼻,飲落去味道口感一流。大廚話自制的榛子忌廉為非賣品,但邀請我們可以約第日放工後再上studio,同大廚一齊整,學識制作過程。一餐晚飯好滿足好開心。
2016-12-22