2018-06-11 760 瀏覽
Orange Tree 搬左去新店之後今晚第一次幫襯, 新店位於LKF一舊式商廈5樓, 因其他樓層都有餐廳, 人多時要o係好窄既大堂排隊等lift.  而舊式lift既載客量唔高, 所以要預留時間.新店座位似乎比以前多, 及更闊落舒適.  我同朋友選擇星期四晚上係好明智之舉, 因整晚人客唔多, 好似只有5枱 (有3枱都係慶祝生日, 所以更有空間慼, 出餐時間更快, 服務亦更貼心, 餐廳相對亦較靜; 十分適合開支酒慢慢傾計.  我地選擇一支2013年份既Pinot Noir, 朋友喜歡清清地既提子味.  仲大讚唔駛$400, 取價公道:.我地skip左appetizer直接叫左2個主菜share.  12oz Dutch veal chop ($368) medium跟green pepper corn sauce 同一個原條Pan Fried Dover Sole ($378).  Veal Chop grill得好香charcoal味, 好林好juicy又好夠份量, 塊veal油份剛剛好, 只係近骨部份無處理得好, 所以黏住好多肉, o徙左.   骨頭應該grill耐少少, 會離肉同

, 因整晚人客唔多, 好似只有5枱 (有3枱都係慶祝生日
我地skip左appetizer直接叫左2個主菜share.  12oz Dutch veal chop ($368) medium跟green pepper corn sauce 同一個原條Pan Fried Dover Sole ($378).  Veal Chop grill得好香charcoal味, 好林好juicy又好夠份量, 塊veal油份剛剛好, 只係近骨部份無處理得好, 所以黏住好多肉, o徙左.   骨頭應該grill耐少少, 會離肉同香好多.
另外個Dover Sole係我既選擇, 魚肉厚身, 可惜略見煎得過火, 魚肉乾及有一點點鞋.  整條魚欠缺香味, 所以算係失色.  我地order左一份white asparagus side dish ($88), 因現在係白露荀季節, 露荀好嫩, 配合cream sauce令人開胃.

最後, 我同朋友一人叫一個dessert.  我叫左blueberry gelato cheese cake ($88), order Tiramisu with Macadamia nuts gelato.  第一啖gelato入口就食到好多冰碎, gelato既棉滑口感全無.  要讚既係我個cheese cake上面鋪滿大粒既blueburry, 一D都唔姑寒, cheese cake味道都唔錯啦.  如果gelato可以改用好味D既話整個甜品就一定會加分.

因我地用一個app訂枱可享7折(酒水飲品除外), 所以淨係支酒無折, 2個主菜, 一個side dish, 同2個dessert全部7折後一共$1,214.  人均$610.  中環區歐洲菜色算係合理.

2018-05-31