昨晚做到凌晨四點半,午間又要返公司,整天沒有吃過什麼,今天特別的餓。路經中環置地,發現這家泰菜餐廳有Weekend brunch $298 ,仲有 free flow juice, soft drinks. 這個brunch 由十二點開始供應至二時半,可無限任點餐紙上的廿三款食品,同無限添飲汽水或果汁。我同hubby 一於食盡佢,豁出去。Tom Ka gai Chicken coconut cream soup , lemongrass, toasted chili 這個椰汁雞湯真好味!湯汁鮮美,質地薄身而輕盈,口感奶滑,椰香十足,還有一點辣椒的辛口感覺,令椰汁湯無咁膩口。Phase pakWok-fried veggies 這個炒通菜鑊氣十足,通菜爽脆又嫩口,少少辣,認真香口又惹味,好味到差點要叫多碟!Poo nom pad phong ka ri Crispy soft shell carb, egg. Yellow curry這個軟殼蟹真好吃!軟殼蟹炸得鬆化,又有少少蟹膏,而且唔油膩。加上稠稠地的香甜咖喱汁,味道鮮美又濃郁,好吃!Knew wan gaiGreen curry,

我同hubby 一於食盡佢,豁出去。

Tom Ka gai

Phase pak
Wok-fried veggies

Poo nom pad phong ka ri

Knew wan gai
Green curry, chicken, sweet basil

這綠咖哩質地比較稀身,咖哩香而不辣。可是雞肉本身無乜調味,雖然味道比較淡口,但肉質仍屬嫩滑。美味指數是中等。

Thod pho phia
Vegetable Thai spring roll

這個素菜春卷炸得幾乾身又脆口,但由於是全素的關係,味道比較淡口。幸然醬汁幾好味,甜甜酸酸的,又帶一點辣,不然的話,真是無乜味道。

Pad Thai
Stir fried rice noodles with prawn and tofu, roasted peanuts, sweet tamarind

這泰式炒粉炒得乾濕有致,味道甜甜酸酸,甜酸的比例控制得幾好,加上爽口蝦仁與芽菜,仲有香口的花生碎,真好吃!是有水準的pad Thai.

Shrimp paste fried rice

這蝦醬炒飯炒得真香口,飯粒粒粒分明又夠乾身. 雖然無乜配料,但滿有蝦醬風味,味道又唔會好油好咸,泰式風味十足,不錯.

Yum ma muog
Green mango salad

這青芒果沙律味道比較一般。青芒果只有爽身口感,好像青瓜的感覺,加上少許花生同辣汁,酸酸的,無乜特別。

fried rice

這個菠蘿炒飯材料十足,炒得香軟,加埋酸酸地的菠蘿、豬肉鬆、脆口腰果同魷魚,十分滋味又香口。雖然是平平無奇的炒飯,但無論口感和味道都十分豐富, 正!

Khao Neaw ma muang
Sticky rice with mango

既然吃泰國菜,又點少得芒果糯米飯。芒果香甜多汁,酸甜清新,加上暖和而口感軟糯的椰汁黑糯米飯,真的好吃!即使有多飽,還是叫人停唔到口,好滋味!

今天我們合共吃了十道菜,平日吃一道菜也百多元,今次只是$298可以任飲任食高質數泰菜,認真抵食!推介!
2018-08-26