餐廳: Kyoto Joe
資訊:

2024-04-22 14 瀏覽
收工同朋友約咗喺蘭桂坊飲嘢,飲嘢前先食晚飯。朋友帶我去加州大廈上面嘅日本餐廳,一入去,環境日式得嚟又幾chill,天氣涼涼哋仲可以坐露台,氣氛一流。因為我第一次嚟,點菜就交俾朋友發辦。先食前菜菠菜沙律同Toro他他。將菠菜切好砌成卷狀再伴芝麻醬,做成一道冷開胃菜,非常開胃。之後嘅Toro他他咬落脆脆地,夾住菜食,口感一流。去日本餐廳梗係要試吓刺身,叫咗特上刺身拼盤,一共有六款刺身,都幾厚切,食落夠晒新鮮,特別係toro,入口即溶!配獺祭一流!龍蝦湯磯煮鮑魚,侍應特別介紹鮑魚用sake煮、墊底嘅蘿蔔用冰糖煮,再加上用龍蝦殼熬煮嘅龍蝦湯,絕對推介!爐端燒就揀咗宮崎和牛筋同京都Shishitou青椒仔,和牛筋食落好淋,簡單用黑椒同鹽調味,青椒仔食落少少苦澀唔辣,下次嚟一定再order!侍應特別介紹嘅椰菜花天婦羅,用薄薄炸粉加上好似甜酸汁煮,好新穎好有咕嚕肉feel!本身食埋鰻魚炒飯已經好飽,但聽到隔籬枱上crème brûlée ,我哋又跟叫。小小的crème brûlée 有3款口味,包括芝麻、綠茶同咖啡。個人最愛芝麻味,味道非常突出!今餐真係色香味俱全,大飽口福,價錢亦唔算貴,下次一定會
本身食埋鰻魚炒飯已經好飽,但聽到隔籬枱上crème brûlée ,我哋又跟叫。小小的crème brûlée 有3款口味,包括芝麻、綠茶同咖啡。個人最愛芝麻味,味道非常突出!今餐真係色香味俱全,大飽口福,價錢亦唔算貴,下次一定會再嚟!
2024-04-15
  • 磯煮鮑魚