2022-08-21 751 瀏覽
蘭桂坊勁chill嘅weekend brunch,比酒店放題更啱我,勁長嘅沙律吧,好好味嘅芝士同凍海鮮,仲有香港top 2嘅pizza,另外main 都好好味呀,仲有我最鍾意嘅甜品同酒,真係想每個禮拜六日都約人去食😍😍佢$448,包一個main,其他任食,pizza唔係主食,所以可以随便叫,好後悔無叫多款嚟食,不過唔緊要,一定有下次🤩仲可以加錢任飲紅白氣酒,我見在場嘅幾乎個個都加,無理由唔加㗎。必食推介izza--平時食自助餐或者放題好少會食pizza,因為好快飽,但係呢度嘅pizza可以放心食,佢勁薄,而且係香港top 2嘅pizza,一定要試,我見每張枱都至少叫一個🤩佢有幾款口味,即叫即整,好快就整好,好香好脆,兩個人食完一個完全冇難度,想叫第二個嘅時候又夠鐘食甜品,所以放棄咗🥺凍海鮮--比之前食過某些五星級酒店凍海鮮更高質,尤其係螺,大隻之餘仲要勁彈牙,龍蝦都好多膏好正,而且醬汁又多款,最好味係cocktail醬,酸酸甜甜,正。沙律吧--至少有十幾款沙律,好多都係我未食過嘅嘢,所以我每款都攞少少嚟試,大部分都係我鍾意嘅味道🤩南瓜、紅菜頭、火箭菜、broccolini、仲有太多太多

必食推介:

pizza--平時食自助餐或者放題好少會食pizza,因為好快飽,但係呢度嘅pizza可以放心食,佢勁薄,而且係香港top 2嘅pizza,一定要試,我見每張枱都至少叫一個🤩佢有幾款口味,即叫即整,好快就整好,好香好脆,兩個人食完一個完全冇難度,想叫第二個嘅時候又夠鐘食甜品,所以放棄咗🥺

沙律吧--至少有十幾款沙律,好多都係我未食過嘅嘢,所以我每款都攞少少嚟試,大部分都係我鍾意嘅味道🤩南瓜、紅菜頭、火箭菜、broccolini、仲有太多太多瓜菜,以為沙律得菜?咁就錯啦,仲有煙三文魚、煙燻吞拿魚、魷魚、蝦、八爪魚等等嘅沙律,仲有啲真係唔知係咩菜嘅我都有試呀,有一款魚以前旅遊節目見人介紹過,真係勁豐富,好開心可以食到平時好少機會接觸嘅嘢☺️

芝士--有幾款芝士都好好味,本身比較鍾意軟身少少嘅芝士,除咗blue cheese同黑松露芝士,佢連車打芝士都係偏軟身㗎,啱晒我☺️

主食--我哋好遲先叫主食,唔想太滯,最後揀咗慢煮雞胸同煎三文魚。呢塊雞胸一定係我食過最滑嘅雞胸,真係好想知點樣可以煮到咁嫩滑。而三文魚都煎得好好味,層皮勁脆,加埋好特別嘅橙色醬,好好味。

甜品--呢度嘅甜品都好吸引呀,仲有我最鍾意嘅tiramisu 🤩🤩食完一大舊又忍唔住去攞多舊🤭朱古力蛋糕勁重朱古力味,而且入面真係有香蕉,好好味。仲有芝士蛋糕,都好想食多件,但係佢每件都太大舊,唔敢再攞🤣

酒水--佢好在有幾款酒揀,我哋先試咗一杯cocktail同一杯mocktail,兩杯都好好飲,酒精濃度唔會太重,又唔會太甜,啱晒女仔飲。另外仲飲咗幾杯氣酒,好易入口,紅白酒就冇試啦,下次試完再話俾大家知啦。

發現大部分嘢都係必食推介😆真係要好似我咁食得嘅人先可以試晒咁多樣嘢。唯一我食唔慣嘅係啲醃製嘅嘢,例如紅辣椒包住橄欖,因為唔知要點食,我直接咬咗一啖,好鹹😂至於其他食物,我都好滿意。

我嗰日係full booking嘅,12點先開,但未夠鐘已經勁多人係出面等緊入去,睇嚟大家都好識嘆,美酒佳餚,氣氛好好,下次要約埋閨蜜去食先得☺️☺️