呢間小店唔太起眼,只有8個座位,而且個店名又似香港人名。如果唔係喺附近做嘢嘅朋友極力推介,我應該唔會入去試。第一次去到,我請店員推介,當日氣溫34度,店員推介我食肉丸烤腩肉撈檬。肉丸同烤腩肉都係浸喺暖嘅撈檬汁入面,但食落口竟然仲脆㗎!肉丸係免治肉丸,好好味,烤腩肉好香口,唔油膩,正!😋 個撈檬有好多蔬菜絲丶薄荷葉丶九層塔丶花生丶炸蒜片,食落好清新又有層次,呢度嘅檬粉比一般幼,整體味道同我之前喺河內出差嘅味道一樣!店員問我啱唔啱食,我話好好食同埋同我喺河內食嘅味道一樣,店員話佢哋都係河內人,用番河內嘅煮法。唔怪之得個味咁親切啦!由於嗰日好熱,店員見我成身汗,就推介我飲鹹檸檬梳打,果然好解渴👍🏻店員叫我下次試吓湯檬。不過因為我太鍾意個肉丸烤腩肉撈檬,所以第二次去都係叫番一樣嘅嘢。第三次去喺下午茶時段,下午茶餐無肉丸烤腩肉撈檬。我問店員有冇其他推介,佢話炒豬肉湯檬好食。講真賣相麻麻,但原來好好味,豬肉炒得好香,個湯超香甜,幼檬熱食原來仲正🤤 我食食吓不知不覺飲咗好多湯,出奇地之後完全無覺得口渴。呢次我飲咗香茅青檸梳打,勁足料,好飲!見到隔離枱個越南女仔叫咗杯smoothie,好似好正,等我下

肉丸烤腩肉撈檬

炒豬肉湯檬

見到隔離枱個越南女仔叫咗杯smoothie,好似好正,等我下次又試吓先!
2021-10-16
其他