餐廳: 五行
資訊:

已經唔係第一次到日本過江龍拉麵店「GOGYO五行」用膳,而作為海鮮控嘅我如今再次光臨,絕對係衝住餐廳嘅期間限定「濃厚龍蝦沾麵」而嚟。雖然餐廳係拉麵店,但地方寬敞又舒服,環境上就結合咗日式居酒屋同西式酒吧嘅設計。餐廳除咗有提供拉麵和沾麵外,亦有不同嘅佐酒小食、壽司、主菜、甜品同手工啤酒等食物同飲品。濃厚龍蝦沾麵龍蝦沾麵絕對不負我所望,原條龍蝦尾以慢煮方式烹調,入口爽彈又鮮味十足,龍蝦尾亦早已拆肉以方便進食,餐廳實在非常細心!湯底濃郁而不失鮮甜同鹹香味,滿滿都係海老同埋豚骨嘅精華,配上爽彈嘅麵條就可以完美地掛滿湯底嘅精華。其實湯底嘅原味已經好濃郁,餐廳仲額外提供海老味噌,令湯底嘅鮮味變得更有層次!沾麵更配搭咗叉燒、芝士脆餅、半熟玉子、紫甘藍泡菜、水菜同巴馬臣芝士,豐富得嚟又有層次!食完沾麵仲可以將飯加入湯底之中而變成燉飯,芫荽更可增添清新嘅元素,食落去都特別滋味!焦香味噌和牛三文治麵包烘至香脆可口,而牛肉則用上鹿兒島和牛,入口肉味香濃而充滿脂香感,配上鹹香嘅味噌就已經好好味,再配以旁邊甜甜酸酸嘅芥末就變得更有層次,又有解膩嘅作用!自家製免治雞肉雞肉肉質鬆軟而充滿肉香味,內裏夾雜咗香蔥,食落
濃厚龍蝦沾麵

焦香味噌和牛三文治
自家製免治雞肉
雞肉肉質鬆軟而充滿肉香味,內裏夾雜咗香蔥,食落去就更為清新可口,配上日本蛋黃後,入口更為濕潤又creamy,味道亦變得更為豐富!
生菜明太子豚腩卷
脂香感十足嘅豚腩充滿肉香味之餘,又不油膩,配上鹹香嘅明太子同爽口嘅生菜不但增添清新嘅感覺,亦令口感更為豐富,三者配搭得宜又好味!
鹽味豚腩
豚腩入口鹹香,肉香味十足,而肉香味之中又不失脂香感,口感爽彈又惹味!

整體而言,今次用餐後發現餐廳食物質素不但有水準,更比早前到訪嘅時候進步了不少!而服務更加係非常貼心,不時留意我哋嘅需要,又不時主動詢問我哋嘅意見,可見餐廳力求進步,絕對值得稱讚!
2024-05-10