都市傳聞話呢間餐廳嘅電話、電郵、社交平台度好似結界咁,永遠都冇人😨每個月1號開放下個月嘅Booking,如此類推。本身,我哋都諗使唔使咁大牌呀😒點知,入座嘅時候同分店經理和料理長Jeff傾開計,先理解到佢哋嘅難處…😔點解咁難book嘅原因係因為Mori San 堅持每一位廚師都要一心一意咁為一台客人烹調壽喜燒,而且過程亦要隨時留意客人使唔使加茶、飯、及據客人的飲食喜好再加以調整,人手方面真係不足夠。而且每一位能夠獨當一面站立於客人前的料理長,培訓完後也必須經過Mori San嘅親身考核,合格後先可以服務客人,以確保客人每次光臨餐廳,質素及服務也有統一標準,勁!👍🏻餐廳有兩個選擇,一個係omakase,另一個係sukiyaki (牛)或 shabushabu (豬)set,咁嚟得呢度梗係食壽喜燒啦🤣所以今次我哋叫咗Sukiyaki Set ($680)。呢個set有前菜、茶碗蒸、蔬菜、主角壽喜燒、無限量供應飯及烏冬和甜品。前菜就正常發揮,有日本餐粟米、銀杏和一個酸酸地嘅青紅椒,食完個前菜,我哋個胃就打開咗啦🤣 我哋追加左A4 近江牛刺身($200/4片),有西冷及牛肩兩個部位,口感鬆軟,

餐廳有兩個選擇,一個係omakase,另一個係sukiyaki (牛)或 shabushabu (豬)set,咁嚟得呢度梗係食壽喜燒啦🤣所以今次我哋叫咗Sukiyaki Set ($680)。呢個set有前菜、茶碗蒸、蔬菜、主角壽喜燒、無限量供應飯及烏冬和甜品。前菜就正常發揮,有日本餐粟米、銀杏和一個酸酸地嘅青紅椒,食完個前菜,我哋個胃就打開咗啦🤣 我哋追加左A4 近江牛刺身($200/4片),有西冷及牛肩兩個部位,口感鬆軟,好似食緊棉花咁入口即溶🤤

食完生冷嘢,梗係要食返個茶碗蒸暖下胃😌 真係好好食,上面舖滿一大層海苔,連埋滑捋捋嘅蒸蛋一齊食落口,好鮮甜好滿足😍 跟住就上重頭戲,牛肉壽喜燒啦!個set嘅牛肉都係用上A4級近江和牛,有四個唔同嘅部位,包括兩個肩位、肉眼及西冷位,每個部位嘅肉香及脂肪比例都唔同,大家唔使擔心,師傅會詳細講解俾你知㗎!佢哋個壽喜燒汁係甜度行先,唔似出面啲壽喜燒一味得個咸字😰肉質及口感都唔使多講,唯一要講嘅係建議大家叫碗細飯,連埋個牛肉一齊食,冇咁油膩🤫

食開和牛,唔爭在食埋個牛脷(追加,$100/4片),個牛脷好爽口,一啲都唔老,師傅功架好好!跟住就食埋啲蔬菜、蒟蒻麵等。蔬菜中,最吸引到我哋嘅係嚟自兵庫縣淡路島洋蔥,識食嘅朋友一定知道,淡路島洋蔥聞名全日本,而且係唔辣嘅,再經過壽喜燒帶嚟嘅焦糖花,口感更加爽甜,我哋建議由外圈食到內圈,因為內圈係最鮮甜嘅,而且可以沾上日本雞蛋,增加口感🥹

最後師傅驚死你唔包咁整埋個壽喜燒和牛蛋炒飯俾你食,個飯幾濃味,材料只係用咗壽喜燒汁、雞蛋同埋和牛,三樣嘢炒埋一齊嘅口感好似食緊蛋包飯咁🥹跟飯有漬物和用咗兩款赤麵豉烹調而成嘅麵豉湯,師傅話可解除油膩感。

甜品就正常發揮啦,鬼叫之前嗰啲太出色啦🤣

席間同料理長Jeff交流,佢話呢個價錢由2017年開舖以來都冇加個價,佢都諗唔明Mori San點解唔加價🤔 我哋估,可能佢就係想多啲人可以享受到真正嘅壽喜燒喇,而唔係坊間嗰啲咸到阿媽都唔認得嘅壽喜燒喇!點都好,我哋希望呢間餐廳可以繼續秉持依個精神,keep好過質素!不過佢哋都要好好正視預約困難嘅問題,否則有幾好嘅熱誠和質素都無用🤷🏿‍♂️