2022-06-05
上星期家姐生日就帶咗佢去食鐵板燒 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و呢間係中環蘭桂芳附近,啱啱新開,餐廳除咗有鐵板燒仲有omakase (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 唔怪得嗰日去到都爆場,大家想食記得要book 定😛𝐓𝐞𝐩𝐩𝐚𝐧𝐲𝐚𝐤𝐢 - 𝐔𝐭𝐚𝐦𝐚𝐫𝐨 $1580𝐓𝐞𝐩𝐩𝐚𝐧𝐲𝐚𝐤𝐢 有兩個set 我就揀咗 𝐔𝐭𝐚𝐦𝐚𝐫𝐨 有家姐至愛嘅龍蝦 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 另一個就有鮑魚😆𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙚𝙧前菜係日本時令蔬菜配汁煮花螺😛茄子軟綿,花螺鮮甜彈牙,係一個開胃嘅前菜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)𝙁𝙤𝙞𝙚 𝙂𝙧𝙖𝙨, 𝙎𝙚𝙖𝙨𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚鴨肝油脂豐富,入口即溶(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)食落冇鵝肝咁creamy同膩,配蝴蝶酥食有層次🥰 特別鍾意佢個黑醋蘋果醬同生果,酸酸甜甜咁一齊食都幾夾 🫶🏻𝙃𝙤𝙠𝙠𝙖𝙞𝙙𝙤 𝙎𝙘𝙖𝙡𝙡𝙤𝙥, 𝙋𝙤𝙧𝙘𝙞𝙣𝙞 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚第二道係北海道帶子配雜菇牛肝菌汁😛 帶子煎得啱啱好,入面仲好嫩滑,配菜有雜菇牛肝菌汁,加埋炸過嘅蓮藕片味道好突出(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧, 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚主頭戲係呢個龍蝦配芝士汁 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 見到師傅手起刀落,好快就拆咗龍蝦肉😆 龍蝦好新鮮,啖啖肉好彈牙,龍蝦肉加咗龍蝦膏
𝐓𝐞𝐩𝐩𝐚𝐧𝐲𝐚𝐤𝐢 - 𝐔𝐭𝐚𝐦𝐚𝐫𝐨 $1580
𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙯𝙚𝙧
𝙁𝙤𝙞𝙚 𝙂𝙧𝙖𝙨, 𝙎𝙚𝙖𝙨𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚
𝙇𝙤𝙗𝙨𝙩𝙚𝙧, 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚
主頭戲係呢個龍蝦配芝士汁 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 見到師傅手起刀落,好快就拆咗龍蝦肉😆 龍蝦好新鮮,啖啖肉好彈牙,龍蝦肉加咗龍蝦膏、芝士汁同黑松露碎,成個配搭好好味🥹🥹
𝘼𝟰 𝙈𝙞𝙮𝙖𝙯𝙖𝙠𝙞 𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙎𝙩𝙚𝙖𝙠 / 𝙍𝙤𝙡𝙡
𝙒𝙖𝙨𝙖𝙗𝙞
A4 和牛可以揀兩種食法,一個係A4 和牛厚燒,另一個係薄燒🥩 師傅先整薄燒,薄燒嘅和牛包住Wasabi昆布同牛蒡,我地揀咗三成熟,和牛入口即溶,加埋Wasabi昆布同牛蒡好特別(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 厚燒嘅和牛粒油花好靚,食落唔會好膩,牛味好重,可以配蒜片、wasabi 或者岩鹽食 (´ε` )
𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙍𝙞𝙘𝙚
炒飯粒粒分明,呈金黃色,配埋蘿蔔粒同蔥花令口感更加豐富,簡簡單單一個炒飯都好好味😋
𝙎𝙤𝙪𝙥
食完所有主菜就飲返碗鯛魚湯(。・ω・。)ノ 呢個魚湯奶白色,飲落魚味好濃郁,好鮮甜🥹
𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩
最後甜品以靜岡蜜瓜同菠蘿作結,兩者都清甜多汁,為呢餐劃上完美句號😋