2018-12-29 54 瀏覽
係中環睇完展覽,唔係好諗到食咩,經過見到呢間一起食堂小店,價錢同賣相都幾吸引,於是入左去試試🤤餐廳裝潢有點溫暖既感覺,除左播住台灣流行曲外,仲貼上不同台灣懷舊海報。食物選擇唔多有面、便當同小食三類揀,我同朋友一人叫左一個主食,兩個小食同兩杯飲品。不約而同都想試蘆薈桂花雪梨茶,黎到有半杯都係料,飲落同想像中一樣,啖啖蘆薈雪梨,好滋潤。炸花枝丸每粒花枝丸都炸到熱辣辣、脆卜卜,口感彈牙,有粒粒墨魚肉,係無欺場既花枝丸。米紙蝦春卷我以為係米紙卷,但原來係炸的。米紙炸到脆卜卜,咬落鬆化,入面包住蝦同春卷料,配埋上面既沙律醬,唔會好油膩。海鮮稻庭烏龍麵原來台灣烏龍麵係烏冬既意思,呢碗海鮮烏冬都非常足料,有大蝦、青口、蟹肉棒、花枝丸、魚片,同埋一隻溫泉蛋,湯底都頗鮮甜,稻庭烏冬唔洗講都知好味。原條蒲燒鰻魚飯呢個飯真係不得了,除左有原條鰻魚外,仲有一粒溫泉蛋,先用溫泉飯拌飯,再一口鰻魚一口飯,好正😋😋 鰻魚肥厚彈牙,咬落肉質一d都唔散,厚實又彈牙,仲好肥美。

炸花枝丸

米紙蝦春卷